PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM
Witajcie!
Nie jest to danie bardzo wyszukane,ale za to domowe i smaczne. Walorów smakowych w tym przepisie dodaje to,że pulpecików nie podsmażamy, a wrzucamy na gotujący się rosołek. Danie będzie też świetnie smakowało "na drugi dzień" :)
SKŁADNIKI:
- pół kilograma mięsa mielonego(najlepiej mieszanego z wieprzowiny i wołowiny)
- jedno jajko
- 5 łyżek stołowych bułki tartej
- mąka do obtoczenia pulpecików
- 350 gram przecieru pomidorowego
- śmietana
- przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, słodka papryka, czosnek, kurkuma, oregano, bazylia
plus 2 szklanki rosołku( ja akurat miałam resztkę z poprzedniego dnia),ale może też być poprostu bulion przygotowany z kostki rosołowej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1) Do miseczki wkładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i przyprawy.
2) Składniki wyrabiamy w spójną masę. Jeśli jest za rzadka, podsypujemy dodatkowo bułką tartą.
3) Z masy formujemy kuleczki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego.
4) Kuleczki obtaczamy w mące i wrzucamy partiami na gotujący się rosołek.
5) Gdy wrzucimy już wszytkie pulpeciki,gotujemy około 5 minut i jak zmienią kolor z różowego na brązowy, przewracamy na drugą stronę. Nie robimy tego od razu, aby kuleczki nam się nie rozpadły.
6) Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy pod przykryciem przez około 20 minut. Nie przejmujcie się, gdy początkowo sos będzie rzadki- zgęstnieje.Na koniec możemy dodać odrobinkę śmietany do smaku.
7) Do pulpecików świetnie pasują ziemniaki, ryż i kasze różnego rodzaju. U mnie akurat z ryżem (jest żółty bo podczas gotowania dodałam kurkumy- dodaje ją do czego się da, sprawia,że potrawy mają ładny kolor i jest bardzo zdrowa:) i ogórkiem kiszonym.
Smacznego!:)
Komentarze (34)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora