chciałbym pokazać Wam przepis na dobrą przystawkę: mianowicie grzanki/pieczywo czosnkowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami :) <br />
są naprawdę proste a jednocześnie niesamowicie smaczne i chrupiące :)<br />
<br />
składniki (na 4 kromki, czyli porcje dla 2 osób):<br />
- kulka mozzarelli<br />
- 4 kromki chleba (ja lubię razowy)<br />
- suszone pomidory (4 duże wystarczą)<br />
- 2 ząbki czosnku<br />
- oregano i bazylia do smaku<br />
<br />
<br />
<br />
tym razem zmieszałem rozgnieciony czosnek i przyprawy z odrobiną oliwy: żeby było bardziej "sophisticated" i jednocześnie wygodniej, gdy przyprawy przypominają jakieś smarowidło - jak masło. okazało się to chujowe i błędne, więc nie polecam tak robić - oliwa zbytnio namoczyła chleb i się nie zapiekł na środku...<br />
<br />
<br />
<br />
następnie pokroiłem mozzarellę i pomidory na paski (uwaga, na zdjęciu pomidory nie są jeszcze pokrojone! :))<br />
<br />
<br />
<br />
następnie ułożyłem wszystko luźno, żeby się zapiekło ładnie:<br />
<br />
<br />
<br />
nagrzałem piekarnik do około 180 stopni i piekłem je przez 10 minut z włączoną funkcją termoobiegu.<br />
nie mam kota ani cycków więc:<br />
<br />
<br />
<br />
gotowe grzanki - ciepłe, chrupiące(niemal idealnie) i czosnkowe :)<br />
smacznego! <br />
<br />
<br />
<br />
ps. in summa - lepiej smarować grzanki samym czosnkiem, a przyprawy sypać na wierzch. lepsze jest wrogiem dobrego, już nie będę udziwniał na siłę tego przepisu :)
Komentarze (46)
najlepsze
(...nie kupuj tych przypraw w Lidlu... Spraw sobie słoiczkowe KOTANYI od biedy KAMIS...)
Co do zachowania pomidorów- robię takie tylko właśnie ze zwykłym żółtym serem, nie z mozarellą, pomidory zachowują się grzecznie. Po upieczeniu czasami im skórka odchodzi i są wyjątkowo gorące, ale poza tym ok. Za to jeśli ktoś coś takiego będzie robić na patelni, to pomidory najlepiej wrzucić już jak ser zaczyna się lekko roztapiać. U mnie jeszcze w ruch szły ogórki kiszone (tylko mozarella i ogórki, hmmm...), grzybki czasami,
Na takie kanapki można chyba wszystko wrzucić, to zaleta takich przekąsek- co masz i chcesz, to wrzucasz. Ze zwykłym serem też daje radę ;)