3. Niektórych makaronów nie trzeba moczyć ani gotować, warto spojrzeć na instrukcję na pudełku
4. Zamiast przecierów pomidorowych, pomidory w puszcze lub świeże pomidory, jeśli jest sezon. Przecier można dodać jeśli pomidory nie dadzą wystarczająco intensywnego koloru
5. Podawać z listkami świeżej bazylii na wierzchu, do tego czerwone winko (pasuje np. Montepulciano, Shiraz, Pinotage)
@PanBulka: Kiedyś to ja się znęcałem nad Tobą plackami ziemniaczanymi, to teraz przyj#%$łeś konkretnego rewanża. A znów jestem cokolwiek głodny. Btw: Pieski zacne masz :).
beszamel z wodą - bzdura, pozatym ile tego? przepis na ten 'sos' to jest ilość dla pułku wojska, naprawde spora porcja beszamelu to 1/5 kostki i lyżka mąki, nie wiem co zrobiłeś z garnkiem sosu, bo do tej 'lazani' raczej go nie zużyłeś
@thrawn41: Za pierwszym razem kazali podlać bulionem [w wypadku PanaBulki śmietaną], ale na bokach twardy, niezrobiony był, dlatego teraz zawsze w misce zalewam wrzątkiem i leży tak z 3 minuty i jest idealnie
@PanBulka: i podepnę się od razu tutaj, po co dwa komentarze pisać;) Zdziwiona jestem tą marchewką i pietruszką. Wg mnie kompletnie nie pasują, ale to raczej kwestia gustu. Ja zwykle robię na samym mięsie, zupełnie bez warzyw
makaron do lazanii, o ile używacie kupionego w sklepie dobrze jest przed ułożeniem zanurzyć w sosie beszamelowym, dlatego zawsze robię go odp. więcej- po upieczeniu jest mięciutki. nie moczony potrafi stwardnieć.
Komentarze (187)
najlepsze
2. Beszamel z mlekiem (chyba już ktoś wspomniał)
3. Niektórych makaronów nie trzeba moczyć ani gotować, warto spojrzeć na instrukcję na pudełku
4. Zamiast przecierów pomidorowych, pomidory w puszcze lub świeże pomidory, jeśli jest sezon. Przecier można dodać jeśli pomidory nie dadzą wystarczająco intensywnego koloru
5. Podawać z listkami świeżej bazylii na wierzchu, do tego czerwone winko (pasuje np. Montepulciano, Shiraz, Pinotage)
- zamiast używać patelni, możemy od początku wszystko po kolei smażyć/gotować w jednym dużym garze (tylko na beszamel trzeba mieć drugi)
- mycie, obieranie i tarcie marchewek jest męczące; można więc z niej spokojnie zrezygnować, a dać więcej pomidorów (np. z puszki)
- nie ma sensu namaczać makaronu, ten sprzedawany w supermarketach tego nie wymaga
- poza tym złota zasada - sera nigdy
@PanBulka: i podepnę się od razu tutaj, po co dwa komentarze pisać;) Zdziwiona jestem tą marchewką i pietruszką. Wg mnie kompletnie nie pasują, ale to raczej kwestia gustu. Ja zwykle robię na samym mięsie, zupełnie bez warzyw