Wpis z mikrobloga

@szczesliwa_patelnia: Bez chłodnicy, za to z całym zestawem początkowym, 30 litrowym garnkiem i zestawem surowców wyszło mi coś w granicach 500 zł. Z tym, że ważenie z ekstraktu wydaje się być dwa razy droższe niż ważenie ze słodów.
  • Odpowiedz
@integra: No tak p--o.org ale najbardziej potrzebne informację są na forum i wiki.

@makaladu: Garnek kosztuje, ale często w domach każdy ma taki duży garnek. Proszę popraw to "ważenie". Warzenie z ekstraktów nie jest może aż dwa razy droższe, ale na początek jest dobre żeby poćwiczyć, nie martwisz się o zacieranie i filtrację, jest szybciej.
  • Odpowiedz
@SerceDebu: Ups, głupi błąd, nie mogę edytować :( Ja nie mam takiego garnka, co więcej widzę problem z jego kupieniem. Znalazłem jedną może dwie strony, które mają takie w ofercie, o odbiorze w Warszawie nie wspominając.
  • Odpowiedz
@makaladu: Powinno dać się kupić takie gary w sklepach AGD, przynajmniej w większych. Na początku emalia jest ok, jeżeli planujesz warzyć na słodach to potrzebujesz co najmniej 30 l, a na ciężkie piwa to 50 l, jeżeli planujesz warzyć na ekstraktach to wystarczy 20 l.
  • Odpowiedz