Wpis z mikrobloga

#archlinux podłącz 3 monitory do zintegrowanej grafiki Intela, wpisz:

xrandr --output LVDS1 --auto

--output VGA1 --off

--output HDMI1 --off

xrandr --output VGA1 --auto --left-of LVDS1

--output HDMI1 --auto --same-as VGA1

i ciesz się tym, że nie musisz się babrać z z kablami/ustawieniami gdy masz w domu monitor sypialny i siłowniany, a łazisz po całym domu i chcesz widzeć swój ulubiony kanał Youtube w każdym miejscu. Co ciekawe, zarówno w ustawieniach systemowych KDE jak i Gnome nie da się tego zrobić bo liczy się kolejność w jakiej powłączasz ekrany i tylko przy tej pozwala mi włączyć wszystkie trzy... nie wiem też jak z tego zrobić plik /etc/xorg.conf bo wszystko co próbuje - nie działa... a mój DE świruje gdy mu zarzucę takim zestawem poleceń... ;c
  • 4
@makron: gdzie tam jest wg ciebie rozwiązanie mojego problemu? Konfigurowałem /etc/xorg.conf na każdy możliwy sposób, w każdej możliwej kolejnosci wpisując ekrany i opisując ich względem siebie zależność w każdy możliwy sposób... poza tym na stronie jest tylko xrandr (którego używam ale sypie mi DE) i xinerama... ale jakie masz podstawy sądzić, że xinerama zadziała? Btw. rozwiązałem już mój problem ale nie ma tej opcji na wiki...
@makron: poprzednio dodałem na wiki sposób na to by /etc było na odrębnej partycji, a jeszcze wcześniej, że btrfs działa bez tabeli partycji ale to pierwsze mi usunęli (bo "hack"), a to drugie przenieśli tam gdzie nie powinno być i #!$%@?, nie lubię ich :D