Wpis z mikrobloga

Polecę od siebie parę ciekawych modułów xposed, może komuś się przyda ʕʔ

Moduły do pobrania z repo Xposed, dla tych którzy nie wiedzą o co chodzi, Xposed to framework pozwalający na uruchamianie/pobieranie modułów, moża to porównać do Cydii na ajfona. Tutaj tutorial po polsku link, wymagany root.

W nawiasach załączyłem screenshoty.

Moduły "wizualne" na 100% zadziałają na czystym androidzie, nie wiem jak z nakładkami producentów, obstawiam, że może być problem. Screenshoty pochodzą z Androida 4.4.4 AOSP (Vanilla).

MinMinGuard (1)

Najlepszy adblocker w aplikacjach jaki znalazłem. Wyłącza kompletnie reklamy. Wszędzie.

Moduł przeszukuje zainstalowane aplikacje pod kątem systemów reklamowych i jednym kliknięciem pozbywamy się nachalnych reklam. Must have.

XuiMod (1, 2, 3)

Kolejny kombajn pozwalający zmienić nam wszystkie androidowe animacje. Od otwierania/zamykania aplikacji, przez przechodzenie między ekranami aplikacji aż do zmiany animacji list, powiadomień pojawiających się na pasku czy animacji pojawiania się klawiatury. Bardzo fajne.

Smart Network (1)

Po zablokowaniu ekranu wyłącza 3G/4G/WIFI aby zaoszczędzić baterię i urchamia gdy ekran odblokujemy.

Blurred System UI (1, 2, 3)

Moduł dodaje zblurowane (rozmyte) tło paska powiadomień, kefelków toogle oraz ekranu recent apps (długie przytrzymanie 'home') znane z iOSa 7/8.

Można modyfikować siłę oraz jakość rozmycia, kolor (tint) rozmycia oraz wiele innych. Warto sprawdzić.

Flat Style Keyboard (1, 2)

Zmienia wygląd androidowej klawiatury. W darmowej wersji możemy zmienić kolor tła oraz napisów.

Używam w połączeniu z klawiaturą z androida L (link do pobrania z xda).

Tinted Status Bar (1, 2)

Zmienia kolor paska statusu na taki sam jaki ma górna belka nawigacyjna.

Opcja z znana z Androida L. Mamy możliwość automatycznej zmiany jak i ręcznego ustawienia dla każdej apki z osobna.

Flat Style Module (1, 2)

Używam go głównie aby mieć przeźroczysty pasek powiadomień wraz z przeźroczystymi kafelkami oraz by zmienić kolor ustawień na biały.

GravityBox (1, 2, 3, 4)

Chyba nie muszę tłumaczyć? Jeśli ktoś o tym nie słyszał to dużo traci. Moduł pozwala zmodyfikować praktycznie wszystko.

Przykładowo zmienić układ ikon na pasku statusu, wycentrować zegar, zmienić jego format, potrafi dodać powiadomienia heads up, dodać pasek pobierania na pasku statusu, włączyć kontrolę jasności ekranu przesuwając palcem po pasku, dodać zaawansowane menu zasilania, wyłączyć diodę led, wyłączyć niehcciane dzwięki np. podłączania telefonu do ładowarki czy sprawić by po podłączeniu słuchawek uruchamiała się dana aplikacja jak Spotify i dużo dużo więcej.

Tyle.

#android #xposed
  • 31
@xxcuzzme: Smart Network jeszcze nie znałem ;3 Dzięki!

To ja polecę coś od siebie, czego nie ma na liście a jest przydatne.

Greenify(dziwne że nie uwzględniłeś, bo to podstawa w wielu romach) - moduł hibernujący wybrane aplikacje w tle, gdy ich nie używasz. Wybierasz sobie np. Facebooka, który działa i działa w tle(czym też zjada baterię) i gdy wyjdziesz z niego zostaje on zahibernowany i baterii już nie zjada ;3

Screen
@xxcuzzme: Bu, mnie xposed nie działa. Jest jakiś sposób by sprawdzić, że to wina telefonu i nic z tym nie można zrobić na 100%? (Niby instaluje się poprawnie, ale kombinowałam na różne sposoby i żaden moduł nie działał. Uroki posiadania egzotycznego modelu telefonu)
@azetka: jesteś pewna ze wszystko jest tak jak powinno? xposed ma zainstalowane biblioteki(?) w zakladce 'install', aktywowałaś moduł i zrestartowałaś telefon?

Wg. strony powinno śmigać na każdym fonie pod warunkiem, że android nie jest za bardzo zmodfikowany. Co to znaczy? Nie wiem :<

Możesz spróbować wgrać najczystszego androida jaki jest na Twój model telefonu i tyle w sumie. Powinno działać.