Wpis z mikrobloga

Mirky, mam pytanie odnośnie zamówień z Aliexpress, a mianowicie chociażby zegarków znanych marek.

Zakładając np. że chce kupić sobię Rolexa za 10 dolarów, jedną sztukę, to czy urząd celny na granicy może przyczepić się do tego, że wprowadzanie podróbek na teren UE jest zabronione? Czy w przypadku otworzenia paczki przez celnika możliwe są jakieś nieprzyjemności z tym związane?

#aliexpress #pytanie
  • 6
@kapczuk: istnieje mała szansa, ze otworzą, króluje e tym UC Poznań i wtedy w negatywnym scenariuszu może się zakończyć ugoda i pokryciem kosztów zniszczenia zegarka. Zamawiaj bez pudelka, wtedy szansa oclenia, a co za tym idzie otworzenia drastycznie spada. A poza tym dobre podroby Rolnixow to zaczynają się od 70-100 USD.
To był tylko przykład, bo rzucił mi się jeden w oczy na aliexpress.

Czytałem też, że można odmówić odbioru paczki, jest ona wtedy chyba odsyłana, jednak tracimy pieniądze za towar.

Chyba, żeby chińczykowi napisać, żeby wysłał jako gift, to chyba też troche ułatwia?
@kapczuk: bierz bez pudełka, to co napisane na paczce nie ma znaczenia (żeby tylko nie napisał ROLEX :P), jak zatrzymają na VACIe to normalnie wysyłaj papiery. jak odmówisz odbioru to wówczas jest dopiero szansa że otworzą.