Wpis z mikrobloga

Mircy, poszukuję eksperta od #sieci, który mi coś wytłumaczy. Mam taki wynalazek jak na zdjęciu. Jeżeli dobrze rozumiem dane powinny latać po żyłach 1,2,3,6. Tester mówi, że żyła 3 nie styka. Router mimo to śmiga normalnie zawieszając się średnio co 2 dni. Dlaczego to tak działa? Do #ethernet wystarczą 2 żyły, czy ja czegoś nie rozumiem?

#pytanie #komputery #informatyka
osiemnascie - Mircy, poszukuję eksperta od #sieci, który mi coś wytłumaczy. Mam taki ...

źródło: comment_ZhmFbxqBOA73MmOZ8bHWa15VyH7CXFMG.jpg

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
@osiemnascie: Tak. W Gigabicie na pętli danych również podawane jest napięcie przez specjalny transformatorek. Generalnie jeśli masz taki prosty testerek to on Ci może pokazywać głupoty.
  • Odpowiedz
@brokenik: A jesteś w stanie mi wytłumaczyć, dlaczego taki prosty testerek miałby pokazywać głupoty? Bo zasada działania jest tak prosta, że nie wiem co mogłoby tam pójść źle.

A jest według Ciebie możliwe, że router komunikuje się poprawnie używając jedynie trzech żył?
  • Odpowiedz
  • 1
@osiemnascie: urzadzenia spiely sie na jednej parze ;p tak jedna para wystarczy do transmisji danych. Pracuja w poldupleksie wiec predkosc transmisji bedzie odpowiednio mniejsza.
  • Odpowiedz
@osiemnascie: Satndard fast ethernet używa par 1,2 i 3,6 Jesli nie dziala ci 3 zyla jest mozliwosc ze zapielo sie 10mbit, half-duplex. Nie takie cyrki juz widzialem w warstwie pierwszej. Jeszcze pytanie czy interfejs flapuje ?
  • Odpowiedz
@m00n: Nie wiem czy na pewno dobrze zaobserwowałem, ale interfejs flapuje tylko jak przełączę wtyczkę adaptera z routera do komputera lub na odwrót. Jeżeli uruchamiam router z wtyczką podłączoną do któregoś z urządzeń to wszystko działa normalnie przez mniej więcej 2 dni, potem mam zwiechę routera.
  • Odpowiedz
@osiemnascie: Tester może pokazywać głupoty bo zwykle to jest tak, że każda dioda powinna być dopięta do pętli - a nie zawsze tak jest. Zwykle wybierany jest jeden drut z 8 i na nim zwierane są pozostałe więc może być tak, że nie będzie się to zachowywało jak powinno.
  • Odpowiedz