Wpis z mikrobloga

#elektronika #aliexpress #arduino

Robię właśnie listę zakupów na ali i mam dylemat. Kupić 2 zestawy RF 433 i zostaje mi niecałe 4 złocisze na dobranie czegoś, lub kupić 1 zestaw i zostaje mi ok. 8 złociszy na dobranie czegoś. Mam zamiar zrobić coś co jeździ i jest sterowane radiowo. Jakieś propozycje?
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zachwiej: To jest taka sama radiówka jak 433 tylko na innej częstotliwości? Jak z zasięgiem? Czemu to ma tyle pinów o.0? To jest nadajnik i odbiornik w jednym tak?
  • Odpowiedz
@zachwiej: No właśnie czytam porównania 433 i 2,4 i patrząc na zasięg różne opinie widzę. Jedni twierdzą że 2.4 lepszy dla nich ma, a inni że 433. Jeszcze poczytam i najwyżej zamówię 2 sztuki.
  • Odpowiedz
@zachwiej: Dobra ostatnie pytanie :P Jak jest ten tani 2.4 to można jakąś zewnętrzną antenę podłączyć,bo właśnie widziałem na ali takie moduły (droższe) lecz z wyjściem antenowym i ponoć z bardzo dużym zasięgiem.
  • Odpowiedz
@zachwiej: Właśnie wiem tylko chodzi mi czym właściwie się różnią? Ten drugi moduł posiada tylko wbudowany wzmacniacz i miejsce na antenę? Idzie jakoś zwiększyć zasięg tego małego modułu?
  • Odpowiedz
@AlcoMatt: tak dokłądnie tym. mozesz probować odciąć antene i dodać kabel koncentryczny na zewnetrzną ale czy to pomoze nie wiem ;)

BTW ile zasiegu potrzebujesz i do czego ?
  • Odpowiedz
@AlcoMatt: olej rf433, idz w 2.4GHz = rf24l01p, dużo ciekawsze i przyjemniejsze ustrojstwo.

Praktyczny zasięg jest taki sam jak wifi 2.4GHz lub lepszy, a do pasma 2.4GHz masz pełno anten i innego osprzętu, dużo tańszego i w dużo większym wyborze niż na 433MHz
  • Odpowiedz
@AlcoMatt: ja mam 4 komplety 433 i się tylko kurzą bo właściwie nie nadają się na "dłuższe" dystanse. U mnie potrafiło nie wysyłać nic na odległość 30cm, ale czasami przez cały pokój spokojnie działało. Fakt, że wydają się łatwiejsze do zaprogramowania i do zabawy nimi potrzeba mniej pinów ale zasięg (lub ich jakość) mają tak dużego minusa, że chyba lepiej nie kupić nic :] A NRF24L01 działa zawsze, a do
  • Odpowiedz