Wpis z mikrobloga

#raspberrypi czy #bananapi ?

Siedzę już 3 dzień z tym dylematem. Jest potrzeba rozszerzenia funkcjonalności starego amplitunera i TV LCD o radio internetowe, funkcje smart, sterowanie z pilota.

Ale jak to zwykle bywa płytka będzie używana w różnych innych eksperymentach :)

Na korzyść banana przemawia hardware ale z tego co czytam nie radzi on sobie z dekodowaniem video HD (pod linuxem). Choć SATA i giga ethernet kuszą tak samo jak ram i procek. Czytałem też, że nie ma cudowania z dystrybucjami np debiana, pobiera się czystą wersję armhf i to wszystko. Problemem mogą okazać się przystawki, które dedykowane dla maliny mogą nie pasować z bananem.

Z kolei malina radzi sobie ponoć całkiem dobrze z HD, jest nawet specjalne distro (OpenELEC) do media center. Sprzętowo niestety gorszy ale dostępne - co ważne, na rodzimym rynku - dodatki i akcesoria rekompensują braki sprzętowe. Za maliną stoi także fundacja RapberryPI i ogromna społeczność (fora, diy, vlogi itd...)

Mirki, co wybrać?
  • 4
  • Odpowiedz
@tomek4: xbmc, społeczność znacznie większa -> raspberry. Inne zastosowania -> banana pi. Sam stoje jeszcze przed wyborem, ale ja się skłaniam ku malince + moduł by podłączyć sobie elektronikę do migania diodami :D
  • Odpowiedz
@tomek4: Ja mam od kilku dni Rasp B+ - myślę, że wystarczy. I nie ma żadnego "cudowania" z systemami - masz kilka dedykowanych dystrybucji i jest to IMHO wystarczające. Raspian jeśli chcesz mieć Linuxa z X'ami, RaspBMC - gotowiec z XBMC - aktualnie używam.

Podpiąłem dysk sieciowy i odtwarza filmy HD bez problemu. Do tego od ręki działa sterowanie pilotem od TV po HDMI - nie potrzeba nawet modułu IR. Większość
  • Odpowiedz
@Roballo @botul

Dzięki za rady.

Ostatecznie stanęło na #bananapi za zgodność z architekturą arm i hardware. HD z akceleracją GPU póki co tylko w androidzie ale wierze że z czasem i w linuxie da radę.

To co musiałem z Chin* czyli płytkę + wifi + obudowę zamówiłem z ali.

Resztę czyli ładowarkę 2.1A + kartę 16GB class 10 z alle.

*By nie denerwować celników ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz