Wpis z mikrobloga

@fantomasas: jak dla mnie to trochę zakrawa o podejście w stylu "to mnie nie dotyczy". to - rak czy inna poważna choroba/nieszczęście losowe. i cóż, akurat wątpię, by statystyki pokazywały większą liczbę zgonów od kowadła spadającego na głowę niż na raka, ale to dość oczywiste ;)
  • Odpowiedz
@SScherzo: Nowotwory to pomijalna przyczyna zgonów, tak twierdzi GUS

Głównymi przyczynami zgonów w Polsce (p. wykres 8) są choroby układu krążenia i choroby nowotworowe; stanowią one ponad 70% wszystkich zgonów, trzecią grupą przyczyn są urazy i zatrucia (ponad 6% wszystkich zgonów). Jednocześnie należy podkreślić wysoki udział zgonów, dla których przyczyna nie została dokładnie określona (także ponad 6%).
v.....n - @SScherzo: Nowotwory to pomijalna przyczyna zgonów, tak twierdzi GUS

Głó...

źródło: comment_oHG2RCV3kmBV4loWMGY63wyKynwdV4xT.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@verizon: ale ja mówię już a propos tych dwóch przypadków, nie odnosząc się do statystyk z powodów zgonów ogólnie. powiedzmy jednak tak - statystyki pokazują, że ludzie częściej chorują na raka niż dostają kowadłem w głowę.
  • Odpowiedz
@SScherzo: Beka? Czytaj to

W tym jakiś niewiele procent te bardziej złośliwe i kosztowne formy. Pomijam już fakt, że zanim zachoruje na raka pewnie już dawno opracują lekarstwo. Co wtedy? Ostatni argument socjalistów upadnie :/
  • Odpowiedz
@fantomasas: a ja nawet trochę korwinkom zazdroszczę bycia takim upartym bucem, można #!$%@?ć największe bzdury, wierzyć w to, że prywatna służba zdrowia będzie powszechna i tańsza, chociaż wszystkie dane empiryczne temu przeczą i pomimo tego można zachować dobry humor, i mieć niezachwiane poczucie słuszności, może nawet takie cechy lepiej się sprawdzają w życiu, tylko gorzej z postępem społecznym by było, no bo taka bezrefleksyjność jednak nie pomaga wyłapywać wad
  • Odpowiedz
@Kamill: Nawet jeżeli rozwarstwienie sprzyja zachorowalności, to autor nie uwzględnił, że liberalna polityka gospodarcza podnosi poziom życia wszystkich, także tych z dołu rozwarstwienia. Ten efekt może nie tylko niwelować poprzedni, ale nawet sprawiać, że i ci ludzie z dołu koniec końców w kontekście kilku pokoleń będa zdrowsi, niż przy alternatywnej socjalnej polityce.
  • Odpowiedz
Gdyby do polskiej gospodarki dorwał się taki uwsteczniony prawak jak ten wyżej to faktycznie wzrosłoby prawdopodobieństwo, że dostaniesz kowadłem w łeb. Podobnie z pożarami spowodowanymi lampami naftowymi i porachunkami gangów przy użyciu łuków i maczug.
  • Odpowiedz