Wpis z mikrobloga

Warning: 35795 emails have been sent yesterday by admin (,)

ktoś wie jak to namierzyć i zablokować? #linux #vps #serwery

I jak to mogło się stać? Ktoś mi się na vpsa włamał czy jak? Bo chyba od tak nikt się połączyć i wykorzystać mojego smtp nie może?
  • 13
  • Odpowiedz
@msq: miało być skonfigurowane pod konkretną usługę. Jak będą chcieli za to jakieś pieniądze, to pewnie zapłacę albo pójdę do konkurencji. To nie jest typowy vps pod typowe działania, tylko ma mieć 2 zadania: działać i odbierać setki tysięcy maili (odbierać - nie wysyłać).
  • Odpowiedz
miało być skonfigurowane pod konkretną usługę

@seoama: takiego Taki serwer trzeba jeszcze na biezaco aktualizowac i wskazany bylby jakis najprostszy chociaz monitoring. Nie da sie serwera skonfiguropwac raz, wlaczyc do sieci z publicznym interfejsem i o nim zapomniec.

To znaczy da sie, ale trzeba sie liczyc ze skutkami takiej decyzji.
  • Odpowiedz
@msq: o jakim monitoringu mówisz? aptitude upgrade może i faktycznie wypadałoby zrobić, chociaż jeszcze się coś skopie.. Tak sobie zamówie nowego i po sprawie. Serio - to ma być maksymalnie uproszczone i totalnie mnie nie interesuje co tam się dzieje. Te maile mi przeszkadzały, bo mi vpsa wyłączyli ze względu na abuse i musiałem kilka dni czekać na przerzut do innej serwerowni, tak to w dupie. Nic tam ważnego nie ma
  • Odpowiedz
totalnie mnie nie interesuje co tam się dzieje

@seoama: Teraz ktos sobie grama spamu rozeslal z Twojego serwera. Nastepnym razem moze ktos inny z niego zrobi cos powazniejszego a Ty bedziesz mial o 6 rano wjazd z buta na swoj lokal i zanim sie skapujesz o co chodzi to bedziesz mial zadrutowana szczeke za stawianie oporu podczas zatrzymania.

Naprawde gratuluje pomyslu - kupic serwer na swoje dane, wstawic go do sieci
  • Odpowiedz