Aktywne Wpisy
MarianJanusz +8
Uwaga bo pojadę teraz trochę ruską onucą. Ale czy z perspektywy tych dwóch lat rzeczywiście opłacało się Ukraińcom stawiać opór? Kilkaset tysięcy zabitych. Miliony uciekło z kraju. Całe miasta w gruzach. Zapaść gospodarcza. A co było alternatywą? Alternatywą było po prostu dać ruskim wjechać czołgami do Kijowa. Zełenski by pewnie trafił do łagru, a kilku innych wypadło z oknien. Władzę przejęłaby jakaś moskiewska pacynka i tak by się im dalej żyło na

krewetkowa_zupka +215
źródło: temp_file4453116607297002628
Pobierz

#arduino
@Wyrewolwerowanyrewolwer: fajne, fajne.. Ale chyba przekracza mój budżet na zabawki. :)
Masz jeszcze jedną opcję - na allegro dość tanio sprzedawane są ogniwa li-ion. Budujesz sobie do tego ładowarkę do ogniw i działasz. Ogniwa lutujesz i przez stabilizator puszczasz do arduino (możesz się podlutować pod wtyczkę usb)
źródło: comment_8xBoL0OEcMFJKHMdGj70A3aTalXI3CnQ.jpg
Pobierz@parsiuk: to są aku ni-hm? jak to ładujesz?
@psi-nos: Tak. Mam ładowarkę - jakaś magia z funkcją rozładowywania i regulacją prądu ładowania. Do ASG tego używałem.
Napięcie ogniwa dajmy na to 8V, pobierany przez układ prąd 1A. Stabilizator 5V. Na regulatorze jest spadek napięcia 3V przy prądzie 1A co daje rozpraszaną moc 3W przy pobieranej 8W i oddawanej do obciążenia 5V. Sprawność pięć ósmych czyli jakieś 63%. Im większe napięcie zasilania tym większe straty. Napięcie zasilania nie powinno być niższe, by stabilizator działał. Dlatego stabilizatory LDO - low drop output czyli o niskim spadku