Aktywne Wpisy

wfyokyga +23
Jak można jeść jajka xddd Przecież kura to trzyma w dupie, jesteście obrzydliwi i nienormalni.

Pasują do siebie?
- Tak 51.1% (45)
- Nie 2.3% (2)
- Zamknij tą dupe qrwa! 46.6% (41)
Skopiuj link
Skopiuj link

Wykop.pl
Podróże
Gospodarka
Ukraina
Technologia
Motoryzacja
Sport
Rozrywka
Informacje
Ciekawostki
#arduino
Chciałbym pokazać wam fanty jakie dostałem od dobrze znanej wam zapewne firmy naprawalaptopow.pl - 3 baterie od laptopów oraz matrycę 10,1" 1280x800. Jako że interesuję się elektroniką od ok 15 lat i programowaniem mikrokontrolerów (ATMEGA, Arduino) od kilku miesięcy, postanowiłem zbudować od podstaw stację pogody która będzie przesyłać dane o pogodzie oraz co najważniejsze - ma być zasilana bez pomocy sieci (z akumulatorów). Dane te będą przesyłane bezprzewodowo na niewielki dystans do jednego z laptopów, którego udało mi się naprawić ("naprawić" - to może przesadzone słowo bo wygrzałem pożyczonym HotAirem chip od karty graficznej, grafika to GF 7400. Wiem że za jakiś czas znowu siądzie dopóki nie wymienię w nim chipu na nowy).
Następnie chcę te dane gromadzić i robić z nich wykresy. W przyszłości ten prosty system miałby docelowo u mnie regulować w lato żaluzje elektryczne (które może kiedyś kupię) tak aby w pokoju panowała niższa temperatura niż na zewnątrz. Stację też będę chciał rozbudować o ładowarkę solarną - również samodzielnie wykonaną.
Jeszcze raz za to bardzo im dziękuję !
Widać że to solidna firma i prężnie się rozwijają ! :-)
Do mojego projektu bardzo przydadzą się owe ogniwa z baterii laptopowych robiąc za akumulator.
A teraz chciałbym pokazać "fanty" od #naprawalaptopow.pl
Pozdrawiam !
Zdjęcie Arduino oraz już prawie wszystkich potrzebnych mi elementów (w tle, właśnie co rozebrana jedna z baterii od #naprawalaptopow.pl ) , padła w niej jedna cell'a akumulator ma wysadzony bezpiecznik ale pozostałe 4 są w 100% sprawne a 1 cella która była wraz z tą padniętą - popracuję nad jej zregenerowaniem. Choć wiem że nie będzie już w 100%
Co do literatury to uczę się poprzez podglądanie innych projektów na Elektroda.pl oraz rozwijam umiejętności programowania w czystym C (bo Arduino programuję w C).
Cały kurs C mamy tu -> http://lo28.internetdsl.pl/ce/pwc.pdf
Co do podłączenia tego wyświetlacza pod Arduino to narazie też nie wiem jak, tak jak wspomniałem wcześniej, opanowuję narazie wyświetlacz HD44780 2x16 znaków ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@naprawalaptopow: Można u was kupić jakieś popsute baterie?
Jaka dioda siedzi w tej latarce ?
Pod białym jest dysk 3.5" 500 GB, na nim przetwornica 5V, zasilanie 12V (bo dyski 3.5" potrzebują obu), do tego 7 portowy hub USB no i sam Banan. Do tego jeszcze będzie multum rzeczy podpięte, ale na razie nie mam czasu. Dlaczego dysk 3.5" zamiast 2.5? Bo są tańsze. Zasilacz 12V 6A, gniazdo, przetwornica i sam hub są z #aliexpress
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora