Wpis z mikrobloga

#naprawalaptopow.pl

#arduino

Chciałbym pokazać wam fanty jakie dostałem od dobrze znanej wam zapewne firmy naprawalaptopow.pl - 3 baterie od laptopów oraz matrycę 10,1" 1280x800. Jako że interesuję się elektroniką od ok 15 lat i programowaniem mikrokontrolerów (ATMEGA, Arduino) od kilku miesięcy, postanowiłem zbudować od podstaw stację pogody która będzie przesyłać dane o pogodzie oraz co najważniejsze - ma być zasilana bez pomocy sieci (z akumulatorów). Dane te będą przesyłane bezprzewodowo na niewielki dystans do jednego z laptopów, którego udało mi się naprawić ("naprawić" - to może przesadzone słowo bo wygrzałem pożyczonym HotAirem chip od karty graficznej, grafika to GF 7400. Wiem że za jakiś czas znowu siądzie dopóki nie wymienię w nim chipu na nowy).

Następnie chcę te dane gromadzić i robić z nich wykresy. W przyszłości ten prosty system miałby docelowo u mnie regulować w lato żaluzje elektryczne (które może kiedyś kupię) tak aby w pokoju panowała niższa temperatura niż na zewnątrz. Stację też będę chciał rozbudować o ładowarkę solarną - również samodzielnie wykonaną.

Jeszcze raz za to bardzo im dziękuję !

Widać że to solidna firma i prężnie się rozwijają ! :-)

Do mojego projektu bardzo przydadzą się owe ogniwa z baterii laptopowych robiąc za akumulator.

A teraz chciałbym pokazać "fanty" od #naprawalaptopow.pl

Pozdrawiam !
źródło: comment_LyNGM8K4GNnTHFthV4Cnj5Z8uHTT8qib.jpg
  • 32
A tu jeszcze mały "gratis" - czyli to nad czym pracuję :-)

Zdjęcie Arduino oraz już prawie wszystkich potrzebnych mi elementów (w tle, właśnie co rozebrana jedna z baterii od #naprawalaptopow.pl ) , padła w niej jedna cell'a akumulator ma wysadzony bezpiecznik ale pozostałe 4 są w 100% sprawne a 1 cella która była wraz z tą padniętą - popracuję nad jej zregenerowaniem. Choć wiem że nie będzie już w 100%
źródło: comment_Iqu1dbrfhxRU38doh7GTMD8U9N7KdMpN.jpg
@vesterr: Kilka miesięcy temu zainspirowała mnie ta stronka (przeczytałem praktycznie wszystkie podstrony) http://mikrokontrolery.blogspot.com , oraz dobrze znany elektronikom portal elektroda.pl :-) a potem to już jakoś poszło :-)

Co do literatury to uczę się poprzez podglądanie innych projektów na Elektroda.pl oraz rozwijam umiejętności programowania w czystym C (bo Arduino programuję w C).

Cały kurs C mamy tu -> http://lo28.internetdsl.pl/ce/pwc.pdf
@MrDarkenRahl: Wyświetlacz od #naprawalaptopow.pl też będę chciał kiedyś podłączyć :-) choć pewnie do tego już bardziej Raspberry Pi będzie potrzebne lub Banana Pi - też mam w planach ich zakup :-)

Co do podłączenia tego wyświetlacza pod Arduino to narazie też nie wiem jak, tak jak wspomniałem wcześniej, opanowuję narazie wyświetlacz HD44780 2x16 znaków ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@mariomario2: Polecam Banana Pi, świetna sprawa. Obczaj zdjęcie ;).

Pod białym jest dysk 3.5" 500 GB, na nim przetwornica 5V, zasilanie 12V (bo dyski 3.5" potrzebują obu), do tego 7 portowy hub USB no i sam Banan. Do tego jeszcze będzie multum rzeczy podpięte, ale na razie nie mam czasu. Dlaczego dysk 3.5" zamiast 2.5? Bo są tańsze. Zasilacz 12V 6A, gniazdo, przetwornica i sam hub są z #aliexpress
źródło: comment_mHkujhI1Te4uSSDYYLRwwAbVE3HnyTkt.jpg
@mariomario2: za Banana dałem 55$, też z ali, więc źle nie jest. Miałem wcześniej coś takiego jak Mele A1000G ale sprzedałem na allegro za 200 zł, więc profit, ale i tak jestem podwójny cwaniak bo kasa się zwróciła i teraz mam dużo pinów GPIO na czym mi zależało. Teraz chyba podbiję do @Algida w celach reklamy.