Wpis z mikrobloga

Ktoś potrafi to rozwiązać i wytłumaczyć dlaczego tak?

a) 5,10,11,13,17,25,?

b) 5,8,12,18,28,46,?

c) 1,3,6,18,21,63,?

#zagadkiiq #zagadka
  • 54
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Bula: to jest banalne, tylko, ze trzeba sie za to zabrac "od tylu" ( ͡º ͜ʖ͡º) Ukladasz rownanie i w sumie to po sprawie.
  • Odpowiedz
@Bula: Każdy kto próbuje zrozumieć otaczający świat buduje mentalne modele tego jak coś działa. W literaturze nazywają to 'bounded rationality' i wykorzystują do modelowania części zjawisk występujących na giełdzie (odsyłam do 'minority games').

Rozwiązałem wszystkie równolegle zaczynając od pierwszej liczby i kombinując jak zrobić z niej kolejną. Tą hipotezę testowałem na następnych liczbach (takie myślenie indukcyjne). Mając taki zbiór hipotez jesteś znaleźć rozwiązanie. Trzeba ich tylko sporo nagenerować i szybko
  • Odpowiedz
Tak mi mozg przegrzalo. Byla geografia, matematyczne podchwytliwe zadania i masa zadan na wyobraznie przestrzenna. Podejrzewam, ze wlasnie na tym ostatnim poleglem. A druga sprawa, ze jestem w takim wieku, ze za pozno na kurs na ktorym placa Ci 1500zl netto. Bylem sie sprawdzic, kosztowalo mnie to tylko tyle co paliwo do Warszawy.

@c1nu: Zapomniałeś o ograniczeniu wiekowych (26 lat max - chyba, że znieśli) i komisji ;) (taka psychologiczno
  • Odpowiedz
@c1nu: Też byłem na tym egzaminie jakiś rok temu :) i dokładnie też czułem, że poległem właśnie na wyobraźni przestrzennej :D
  • Odpowiedz
@Hakamairi: Napisali mi tylko, ze przeszedlem test z angielskiego a oblalem z predyspozycji. Kompletnie zapomnialem o tescie koordynacji wzrokowo ruchowej. Praca sama w sobie jest bardzo ciekawa, zarobki bardzo dobre jak na nasze realia. Jest za to sporo nauki na kursie, masa egzaminow.

@zepsutyzachod: Jeszcze bylo zadanie na podzielnosc uwagi + pamiec. Polegalo to na tym, ze osoba egzaminowana dostawala kartke A4 z roznymi literami i cyframi. Podczas
  • Odpowiedz
@c1nu w czasie się nie zmieściłem, równania nie robiłem ale na chłopski rozum przy gotowaniu zupy wyszło mi że w koszu było 34 śliwki :) dobrze, dobrze?
  • Odpowiedz
0,5(0,5x-1)+1 - ilość śliwek, które otrzymał drugi rycerz

@c1nu: w twoim zadaniu jest, że drugi ma połowę z reszty +2. Tutaj się rozjeżdża i wynik jest 34.
  • Odpowiedz