Wpis z mikrobloga

Mirki, informatyki wy moje, pomóżcie. Co to jest, że Corel i Illustrator momentami przy skomplikowanych operacjach chodzą powoli, a potrafią też się zawiesić? Mam prawilny sprzęt, oba programy zainstalowane na dysku SDD, zużycie procesora nie przekracza 25%, RAM - stałe zużycie ~15%. Windows 8.1

Dodam, że tylko te dwa programy - od grafiki wektorowej, jeśli ma to jakieś znaczenie. Inne programy, typu np. Photoshop, które potrafią wykorzystywać więcej procesora i pamięci przy skomplikowanych akcjach i dużych plikach, chodzą płynnie.

Co robię źle?

#januszeinformatyki #komputery #windows8 #illustrator #corel #niesmieszne
  • 23
@internetowyjanusz: Byłem na elektrodzie jutro. Kazali wsadzić półtora zasilacza i dynamo z chomikiem. Zrobiłem to, ale chomika trzasnął prąd i od tej pory caps lock nie działa, a zasilacz stracił funkcję "granie na czekanie". Więc przychodzę z problemem na mirko.

To jak, pomoże ktoś? ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@Majku_: Zasilacz. To trochę wygląda na to, jakby Twój sprzęt się krztusił. Możesz zrobić test na jakiejś innej instancji Windowsa, aby wykluczyć software.
@encoree1337: Ale to jest przewlekłe. W sensie, cały czas ten problem się pojawia (odkąd zainstalowałem ostatnią aktualizację Windowsa (?????)), a przynajmniej mniej więcej od tego momentu. Więc podejrzewam, że może to mieć związek z tą aktualizacją, ale jakim cudem?
@Ranven: no ok, ale przy większych obciążeniach np. Photoshopem wszystko śmiga elegancko. A te dwa programy po prostu nie obciążają komputera na tyle, na ile mogłyby, a się zawieszają i zwalniają pracę.
@Majku_: A ile masz ramu? Bo dla mnie prawilnie to 16 GB i nie wiem, czy rozmawiamy o tym samym. Ja wiem, że stałe zużycie 15%, ale pytanie ma trochę inny cel.
@Ranven

24GB. Procesor Intel i7, 3,4GHz

Teraz mam otwarte trzy programy: Photoshop, Illustrator i Corel - łączne zużycie pamięci to ok. 7.5GB. Procesor nie przekracza 30%. I w tym zestawieniu Photoshop chodzi całkowicie płynnie, a te dwa ostatnie cały czas jakąś czkawką się odbijają.
@Majku_: Ok, a swap ? :>

Generalnie:

a) Sprawdź swap, bo tu może być bardzo nieprawilnie.

b) Jak najbardziej wszystko mogło się posypać od aktualizacji. Dlatego je instaluje się wybiórczo, a nie jak leci.

c) Najbardziej koszerną rzeczą, jaką możesz zrobić, to zrobić test na innej instancji. Ona ci powie co, dlaczego i za ile. Przyjmijmy, że jeśli masz zasilacz 600 W+, to nie zakładajmy od razu problemu z HW. Sam
@Ranven:

Swap mam 2GB. Ale monitoruję cały czas zużycie zasobów i wykorzystanie dysku systemowego to 0-1%, więc raczej odpada, poza tym to SDD. Drugi dysk, HDD w zasadzie cały czas śpi.

Zasilacz mam 750W.

Zrobię tak jak mówisz - jutro nad tym posiedzę. Cofnę wpierw system do wcześniejszej aktualizacji, mam nadzieję, że pomoże.

Mógłbyś rozwinąć temat instancji Windowsa? Ogarniam w miarę, ale tutaj przyznaję - nie wiem o co chodzi.
@Majku_: Jeśli naprawdę wszystko działało, to cofnięcie aktualizacji poprzez przywracanie systemu powinno rozwiązać problem.

Ciężko coś rozwinąć, bo to o co mi chodzi to o wydzielenie jakimś softem partycji (windows chyba nawet to potrafi od siódemki), na której postawisz zwyczajną siódemkę/ósemkę, a potem ją usuniesz, jak skończysz test. Z drugiej strony, jeśli nie jesteś "technicznym", to jednak odpuść, bo wszystko pójdzie ok, ale burdel w bootloaderze Ci zostanie (przy starcie, komp
@Ranven: No dobra, wydzielić partycję, postawić na niej nowy system, a potem to posprzątać to potrafię :) Tylko bardziej chodzi mi i to, w jaki sposób ten test przeprowadzić, by się tego wszystkiego dowiedzieć ;)

Ale nic to, zajmę się tym jutro, bo na razie jestem i tak padnięty, a roboty w ciul dużo. Zacznę od przywrócenia systemy, jeśli nie pomoże, będę myślał dalej :)
@Majku_: Jeśli umiesz ogarnąć nową partycję, system na niej, a potem posprzątać, to po prostu instalujesz Photoshopa oraz Corella i odpalasz :) (NIE RÓB TYLKO AKTUALIZACJI SYSTEMU!!!)

a) Działa wszystko cacy: znak, że HW jest w porządku i dłubiemy dalej, mając w głowie, że "ostateczne rozwiązanie" w razie czego naprawi problem.

b) Chrzani się: Software jest sprawny, HW nie. Tu już będzie większy problem, bo potem trzeba po kolei każdy komponent
@Ranven: a ja głupi sądziłem, że do tego jeszcze jakieś dodatkowe, tajemne rytuały trzeba odprawić... :) Serio, myślałem, że coś więcej się pod tym kryje :)

Dobra, spróbuję ogarnąć temat jutro, mam nadzieję, że uda się to naprawić.

Dzięki za pomoc, @encoree1337 również :)
@Majku_: Informatycy, jak i serwisanci to ludzie z natury leniwi :) W razie, czego pisz. Prawdopodobnie przywracanie rozwiąże problem, bo poprawki czasami więcej psują niż poprawiają.
@Majku_: > Swap mam 2GB Czy to nie za mało. Pamiętaj - duża ilość ramu nie oznacza, że SWAP nie jest potrzebny. Niektóre aplikacje są tak pisane, że wymagają SWAPA mimo że masz kupę wolnej pamięci. Kiedyś miałem ustawioną pamięć podręczną "na sztywno" i też miałem duży problem z wydajnością Corela. Spróbuj ustawić wielkość na kontrolowaną przez system, jeżeli to nie pomoże to... to szukaj dalej ;)
@Ranven @funeralmoon Przywrócenie systemu i powiększenie swapa do 6,5GB nic nie pomogło :<

Czyli co, coś z hardware? No ale to wtedy chyba cały sprzęt miałby zbyt niską wydajność w stosunku do parametrów, a nie tylko przy pracy z tymi dwoma programami?
@funeralmoon: Też myślę, że to ma związek z operacjami na wektorach. Tyle tylko, że zużycie procesora nie przekracza ogólnej wartości 30% podczas tych operacji. Tak jakby Corel i Illustrator miały jakieś ograniczenie w wykorzystywaniu zasobów komputera... Ale zaznaczam, że jeszcze kilka dni temu wszystko było ok. Da się jakoś ręcznie tym sterować? By w/w programy mogły bez ograniczeń wykorzystywać zasoby sprzętu?