Wpis z mikrobloga

@moriturius: bo tak działa JS. W sensie a jest obiektem, pisząc a[0] = 2 ustawiasz pole obiektu a o nazwie '0' na 2. Ale ale int jest specjalnym typem i ma to gdzieś. Jest jakiś specjalny mechanizm ala-anotacji gdzie można tak pozmieniać typy do takiego właśnie działania.
@moriturius: Ziomek, to co ty robisz to jest:

1. utworzenie wartości prostej (typu number a nie int, panowie :P @entrop: @M4ks: @kamdz:)

2. przypisanie do wartości prostej właściwości

2a. wartość prosta zostaje tymczasowo skonwertowana na obiekt typu Number, żebyś mógł w ogóle ustawić jej jakieś pole

2b. ustawiane jest pole "0" tego obiektu

2c. obiekt jest wywalany w kosmos bo nigdzie go nie zapisujesz

2d. w zmiennej

a
@Marmite: @entrop: no z Numberem i intem to wiadomo, skróty myślowe.

Ha, z tym 2..toString() to faktycznie wtopa, testowałem sobie na czymś z kropka i nie pomyślałem.

Jeszcze do kompletu nalezy dodać hoisting i chyba wszystkie smutne rzeczy z JS omówione ;)
2a. wartość prosta zostaje tymczasowo skonwertowana na obiekt typu Number, żebyś mógł w ogóle ustawić jej jakieś pole

@Marmite: O! I to jest odpowiedź, której oczekiwałem :) (wiedziałem kogo zapytać)

BTW: to nie jest kod który chcę, żeby działał (raczej bym takiego nie napisał :) ) - po prostu z kolegą zastanawialiśmy, się nad niektórymi ciekawymi rzeczmi w JS i trafiłem na to i nie wiedziałem dlaczego się tak zachowuje.

Dzięki