@jrs2: U mnie? Na rozkopanie zabytkowego cmentarza, bo budują rondo. Kości do masowego grobu w inne miejsce przenoszą chyba zwykli robotnicy, jakaś wynajęta firma, a "archeolog jest w pogotowiu". Nie wiem co z nagrobkami.
@jrs2: też Częstochowa, cmentarz żydowski. Jak tam się Niemcy w 39 roku wbili, tak chyba od tamtej pory nic tam nie robiono. Może niekoniecznie powinno zabrać się za to miasto, ale dziwię się mniejszości żydowskiej, że nic z tym nie robi.
@Pete1: ostatni pochówek z tego co pamiętam w latach '60, więc niedawno. Do dewastacji przyłożyli się też pracownicy huty grubo po wojnie. A co do Żydów, to oni w ogóle średnio dbają o kirkuty, taka kultura po prostu.
@jrs2: Sk***syny paulini ciągną kasę z miasta jak tylko się da, podatki omijają jak tylko się da. Miłosiernie. A z dróg w Częstochowie śmieją się w reszcie kraju. Wróciłbym do tego miasta, bo je lubiłem i tam się wychowałem, niemniej dogorywa.
@pepone: mnie kiedyś rozbawił artykuł o trwającej od średniowiecza ostrej konkurencji między klasztorem a okolicznymi parafiami w wyniku której na przykład budynki przy kościele św. Zygmunta są zaniedbane. Jak znajdę, to wrzucę.
@jrs2: I ogólnie wiadomość z pierwszej ręki jest taka, że Urząd Miasta jest odgórnie zobowiązany do utrzymywania tego skweru z zawartością w stanie ciągle reprezentatywnym bo jak przyjadoo z Izraelaaa to ma być błysk! Finansuje to Polska rzecz jasna (nie pamiętam tylko czy samorząd czy coś innego)
@jrs2: Ta dziura w murze jest nieco myląca, bo gdyby zrobić zdjęcie od góry, z wałó jasnogórskich widać, że mur w tym miejscu jest pusty. Obecne mury są jakby dobudowane na fundamentach starych. Nie wiem kiedy miała miejsce ta rozbudowa, ale od góry widać, że w środku tego muru są takie łuki... coś ala magazyny. Planowo mają tam powstać schody prowadzące z ołtarza polowego na błonia oraz magazyn na plastikowe krzesełka.
@Kolodziej: no właśnie dzisiaj tam byłem i oglądałem :-) Tak samo jest chyba we wszystkich bastionach, ten zresztą jest remontowany jako ostatni. Ale wracam do pierwszego pytania- wolno tak ingerować w zabytek?
@jrs2: Skoro można było gruntownie wyremontować pozostałe bastiony i np. urządzić w jednym z nich muzeum, to czemu by nie przebudować również tego. Trzeba było by przestudiować ustawę, która to reguluje... Teraz to faktycznie wygląda dość siermiężnie, ale wydaje mi się, że efekt końcowy prac nie zaburzy wyglądu samego klasztoru od frontu.
@Kolodziej: trochę się spinam, jakiś czas temu chciałem otwierać biznes w bezpośrednim otoczeniu JG i konserwator zabytków zachowywał się bardzo konserwatywnie. A te nowe bastiony konstrukcyjnie mają mało wspólnego ze starymi. Wyglądu nie oceniam, bo się nie znam :-)
Fragment murów Jasnej Góry, zabytku klasy 0 (są jeszcze te klasy w użyciu?), od strony ołtarza polowego:
A na co zgadzają się konserwatorzy zabytków w Twoim mieście?
@theBrain: tam jest cmentarz???