Wpis z mikrobloga

Na szybcika dwa fajne orzeźwiacze:

Rosa z Kremenarosa - Ursa Maior (American Wheat)

Space Sheep - Browar Podgórz (American Pale Ale)

Obydwa warte polecenia, chociaż Kosmiczna Owca moim zdaniem smaczniejsza. I aromat również przyjemniejszy.

I... Meine Hopfenweisse - Schneider (American Weizenbock)

@browarPL - polecałeś mi spróbować Weizenbocka, ale dalej nie trafiłam, więc skusiłam się w knajpie na takiego dziwaka. Przyznam, że początkowo miałam wątpliwości co do jego smaku, ale ostatecznie - warto było. Chociaż raczej jako ciekawostka, bo cena trochę wysoka - 18 zł we wrocławskiej Kontynuacji.

#ocenpiwo
  • 19
@gaska: Obydwu nie piłem. Nawet nie orientowałem się czy u mnie są. Skoro zachwalasz to trzeba będzie spróbować. Chętnie tego z Ursy bym spróbował, bo lubię amerykańską pszenicę.

Cena spora, ale skoro warto, to nie ma co żałować. Wszystko nowofalowe piłaś. I to 3 różne style.

Ale dziwię się, że zwykłego Weizenbocka nie możesz dostać. Ale piłaś wersję amerykańską, więc z zasady lepszą.
@raban321: Chodziło mi o to, że zazwyczaj dodatek amerykańskich chmieli wnosi pozytywne cechy do piwa. Nie umniejszam wersji standardowych, ale cytrusy robią robotę.

Właśnie na Weizenbocka z Kormorana @gaska: nie może trafić.
@raban321: Jak? Poprzez zmysły, czyli organoleptycznie. Jeśli pasują Ci cytrusy w piwie, w aromacie, smaku, to właśnie o to chodzi. Nie każdemu pasują, A prawie każdy styl występuje też w wersji amerykańskiej. Nie zawsze musi iść w parze wysoka goryczka.
@raban321: Tutaj miałem na myśli synonim słowa zazwyczaj - z zasady. Niefortunnie go widocznie użyłem. Nie mam zamiaru tworzyć reguł, ze piwa w wersji amerykańskiej są zawsze lepsze, choć zazwyczaj są. Podobnie jak chmielone nowozelandzkim czy australijskim chmielem. Cytrusy mi podchodzą.

Sam osobiście lubię piwa wędzone, gdzie nowofalowy chmiel mi w ogóle nie pasuje. Belgijskie też chętnie piję.
@browarPL: Nie, nie są zazwyczaj lepsze, tylko są inne. Cytrusowość nie jest cechą a priori pozytywną, nie polepsza z automatu piwa, takie reguły są zatem śmieszne.

Cytrusy mi podchodzą.

No to pisz, że Tobie to bardziej smakuje, a nie że jest lepsze.
@raban321: Rzeczywiście mogłem lepiej to sformułować. Masz w pełni rację. Wiadomo, smak i zapach są odczuciami wysoce subiektywnymi. No cóż, dzięki za zwrócenie uwagi i dyskusję. Będę się pilnował z tym.
@browarPL: Wiesz, to nie całkiem nie o subiektywność chodzi, bo ten trop mógłby nas szybko doprowadzić do nieciekawych wniosków, ale o to, że owa cytrusowość nie podlega racjonalnym sądom "wartościującym", jako że te są formułowane generalnie w obrębie pewnych porządków. Ta cecha zaś jako sama w sobie neutralna może wyznaczać ramy gatunków. Możemy zatem porównywać piwa w obrębie stylów, ale nie style - no bo to tak, jakby porównywać pralkę z
@raban321: Właśnie nie w knajpie, ostatnio się tam nawinęłam po prostu. Coś nie mogłam trafić w sklepach na kormoranowego weizenbocka, inne piwa od nich były, a to jak na złość nie. Zobaczymy następnym razem jak się tam bujnę,
@gaska: nie widzę oceny piwa, szkoda. Proszę o uszanowanie tagu i wrzucanie oceny ew. składu na przyszłość. Oczywiście nie sędziujemy tutaj itp. Co kto umie ale im więcej się opisze tym bardziej można się zorientować co to za zwierzak. Pozdrawiam.