Aktywne Wpisy
Sam_w_domu +5
#mirabelkaszukamirka #warszawa
Posrednicze w poszukiwaniach.
Mirabelka lat 20
Warszawa
Bez szczegolnych wymagan ale odpadaja:
- Przegrywy
- #!$%@?
- Creepy
- Ulomy
- Przebojowi maczo
- Koneserzy ONS i FWB
Dziewczyna szuka normalnego chlopa ktory nie jest modelem tinderowca i bedzie ja szanowal.
To dziewczyna nie morswin. Obiektywnie oceniam figure na 10/10 i gdyby nie mieszkala w warszawie to bym sie nia nie podzielil.
Jak przebrniesz przeze mnie to dostaniesz jej kontakt
Posrednicze w poszukiwaniach.
Mirabelka lat 20
Warszawa
Bez szczegolnych wymagan ale odpadaja:
- Przegrywy
- #!$%@?
- Creepy
- Ulomy
- Przebojowi maczo
- Koneserzy ONS i FWB
Dziewczyna szuka normalnego chlopa ktory nie jest modelem tinderowca i bedzie ja szanowal.
To dziewczyna nie morswin. Obiektywnie oceniam figure na 10/10 i gdyby nie mieszkala w warszawie to bym sie nia nie podzielil.
Jak przebrniesz przeze mnie to dostaniesz jej kontakt
202492 +4
W tym odcinku wizualnie dużych zmian z zewnątrz nie ma, ale jest zasadnicza zmiana jeśli chodzi o konstrukcję i etap prac. W sobotę zalany został strop nad parterem oraz schody prowadzące na poddasze, ale po kolei.
Dla tych którzy nie chcą czytać a tylko oglądać (pozdrawiam @abcc4 ;) ) jest album z prawie wszystkimi zdjęciami z dzisiejszego odcinka klik
Po postawieniu wszystkich ścian, które widzieliście w poprzednim odcinku zaczęły pojawiać się na nich belki stropowe do stropu gęstożebrowego.
Budowa tego rodzaju (teriva) stropu polega na ułożeniu i oparciu na ścianach belek (u mnie co 60cm) pomiędzy którymi później układa się pustaki stropowe. Na tak ułożoną konstrukcję wylewa się beton. Brzegowe pustaki od zewnętrznej są "deklowane" czyli zasklepione - po to aby nie wlewał się do nich beton podczas zalewania ich nadbetonem.
Belki są zrobione z odpowiednio uformowanych drutów zatopionych w betonie, natomiast same pustaki są z keramzytobetonu.
tak belki wyglądały w garażu
a tak w salonie
i jeszcze w wiatrołapie i pralni
Pojawił się też cały komin do kominka w salonie klik oraz początek komina wentylacyjnego w kuchni klik
Strop po ułożeniu wszystkich pustaków wyglądał z góry w następujący sposób:
strop 1
strop 2
Skoro mamy już ułożoną całą konstrukcję to należałoby ją związać betonem w jedną całość:
zalewanie 1
zalewanie 2
a tutaj już wyrównany balkon
Jeszcze tego samego dnia wieczorem oraz kolejnego w ciągu dnia pojechaliśmy podlewać nasz strop aby ładnie wiązał.
podlewanie 1
podlewanie 2
Belki oczywiście były podparte na parterze stemplami, więc tymczasowo we wszystkich pomieszczeniach wyrósł nam las...
las w garażu
las w drodze z garażu do kuchni
Jeszcze przed początkiem zalewania stropu panowie z ekipy przygotowali też szalunki na schody na poddasze.
początek szalunków
szalunek w całości
a tu już zalane schody
i wyrównane schody
oraz zejście w dół z poddasza
Pęknięte pustaki stropowe oraz inne kawałki niewykorzystanych elementów a także beton który pozostał po wylewaniu fundamentów - to wszystko znajduje się w jednym miejscu w którym w przyszłości będzie taras, narazie wygląda to tak: klik
Aktualne koszty bez działki: 149544,32 PLN (przyrost od poprzedniego odcinka 30268 - w skład tej kwoty wchodzi pierwsza rata dla ekipy (13000), zapłata za więźbę dachową (9000), beton na strop oraz praca pompy do betonu (4800), reszta pieniędzy za elementy stropu (1500) oraz inne drobne rzeczy cement/stemple/wkręty/stal)
Na koniec odcinka fotka z tego samego miejsca co ostatnio - po zalaniu stropu wyglądało to tak:
big picture
@weedget: Gratz, ciekawe czy kiedyś w swoim życiu tyle dukatów uda mi się uzbierać na jakieś małe lokum ;_;
dachówka czy blacha?
Dzięki wielkie, przegląda się o wiele lepiej :D
Przyjeżdża już do was śmieciarka, czy jeszcze na to za szybko?
a tak na poważnie, to do tej pory śmieci nazwijmy je komunalnych uzbierało nam się kilka worków stu litrowych i część z nich wywieźliśmy do domowego śmietnika, ale ostatecznie doszliśmy do wniosku że będziemy je składować za blaszakiem, aż uzbiera się więcej wtedy zamówimy sobie mały kontener i siup...
Mieliśmy betonowanie w zeszły piątek. Dzisiaj pod folią był dalej mokry beton.
Masz może zdjęcia rozłożonego zbrojenia w schodach? Ciekaw jestem jak zachowali w nich otulnie?
Pozdrawiam i życzę dobrych ekip budowlanych ;)
nie, niestety nie zrobiłem zdjęcia zbrojenia w schodach