Wpis z mikrobloga

Mirki od #prawo mam pytanie. Dostałem mandat w wysokości 50 zł i zapomniałem go zapłacić. Dzisiaj przyszło mi pismo pt: "Zawiadomienie o zajęciu prawa majątkowego stanowiącego wierzytelność pieniężną u dłużnika zajętej wierzytelności..."

Problem w tym że to pismo wysłali do mojego byłego pracodawcy (jako niby mojego dłużnika) u którego już nie pracuje od dawna. Do mnie bezpośrednio w piśmie się w ogóle nie zwracają.

Jak mam to załatwić, zapłacić na konto które jest w mandacie i to wszystko? Czy muszę gdzieś pisać albo kontaktować się z urzędem skarbowym że chce to uregulować, czy jak?

W ogóle czemu nie przysyłają jakiegoś przypomnienia czy coś takiego tylko od razu do pracodawcy domyślnego piszą pismo. (Rozumiem że nie mają danych do mojego konta bo by zajęli konto i sobie ściągli)

#pytanie #mandat #urzadskarbowy
  • 11
@PanCogito: to raczej trzeba do urzedu skarbowego sie przejechac. Naliczyli juz pewnie jakies odsetki ze 2zł wiec jak zaplacisz 50zł na konto to i tak bedzie pewnie za mało i nie dadza cioty spokoju. U mnie w łodzi w skarbówce to przyjmował jakis #!$%@? tylko chyba w jeden dzien w tygodniu o okreslonych porach wiec miej na uwadze ze tak zbyt szybko nie da sie tam czegokolwiek załatwić. Nie wiem czemu
@Mowa__Nienawisci: List jest z urzędu skarbowego. Z tego co wiem to faktycznie jeżeli jakiś dług nie jest uregulowany to piszą do dłużnika. Przeważnie jest to bank i wtedy siadają na konto bankowe i sobie pobierają sami. W moim przypadku nie mieli konta wiec napisali do ostatniego zleceniodawcy (bo byłem zatrudniony na umowę o dzieło). Dziwi mnie to, że nie przesyłają żadnego upomnienia tylko od razu takie rzeczy i czemu w ogóle
@PanCogito: jakbys sie spoznil z tydzien to mozna mysle wpłacic ale po 2 miesiacach juz ruszyła machina i na pewno masz tam troszke wiecej do zapłaty dlatego mowie zebys tam poszedł. Powinienes dostac na adres upomnienia z US, takie małe białe karteczki wysyłają wielkości awiza. Moze masz skrzynke #!$%@?ą na klatce schodowej albo cos xD
@Mowa__Nienawisci: w sumie to tam piszą ile do zapłaty czyli mandat + postępowanie razem 55.60 zł. Czy jak po prostu przeleje tą kasę na konto jakie podali w mandacie to nie będzie git? W razie czego przecież będę miał potwierdzenie, że uregulowałem należność