Wpis z mikrobloga

"Dzisiaj po wielu latach w polskiej polityce z ideą konserwatywno-liberalną związanych jest już więcej rozpoznawalnych postaci. Nie będzie przesadą stwierdzenie, że Korwin oprócz politykowania wykonał doskonałą pracę u podstaw, tworząc zręby nowego pokolenia. W wyborach do Parlamentu Europejskiego, mimo iż nie we wszystkim się zgadzam, oddam swój głos na Kongres Nowej Prawicy.

JKM przekonał mnie, od lat swoim uporem, charyzmą i groteskowym sposobem prowadzenia rozgrywek politycznych. Istotnym elementem jest też publicystyka Korwina, która ukazuje jego pracowitość i płodność intelektualną. Działalność i upór maniaka imponują.

Kilka wpadek, podniesionych przez niektóre media do rangi ogólnokrajowego dramatu, nie mogą przekreślić linii ideowej.

Korwin jest postacią, wbrew powszechnie panującej opinii, przewidywalną i konsekwentną. I na taką osobę warto oddać swój głos.

Choć droga daleka, w systemie w którym podobno głosowanie ma szalenie ważne znaczenie być może wreszcie wykuwamy nową przyszłość.

W śląskiej liście Nowej Prawicy pozycję otwiera właśnie Janusz Korwin-Mikke, który w Hanysowie zawsze cieszył się ogromną popularnością. Po raz pierwszy sondaże dają partii Korwina średnio 8% (niektóre nawet 11%)

Idą zmiany, czuć nowy przypływ i nowe pokolenie, potwierdzeniem niech będzie wysyp nowych, ideowych partii, pojawienie się także nowych twarzy oraz w konsekwencji rozdrobnienie sceny politycznej. Wszystko to zwiastuje, że być może beton, w którym Polska ugrzęzła jakieś 20 lat temu, wreszcie zaczyna pękać. Signum temporis? Zobaczymy."

http://prokapitalizm.pl/czas-korwina.html

#knp #4konserwy #korwin #jkm #krul
  • 7
  • Odpowiedz
@spluczka: wytłumacz mi proszę - jak, sądząc po awatarze, libertarianin może popierać Korwina? Zwolennika odbierania praw kobietom, zamordysta, dyktator, zwolennik cenzury i ograniczenia wolności politycznych?
  • Odpowiedz
wytłumacz mi proszę - jak, sądząc po awatarze, libertarianin może popierać Korwina? Zwolennika odbierania praw kobietom, zamordysta, dyktator, zwolennik cenzury i ograniczenia wolności politycznych?

@fredo: to proste, oddzielam sferę jego publicystyki od działalności politycznej. Szanuję jego prawo do posiadania swojego własnego światopoglądu w sferze obyczajowej (jakkolwiek absurdalny by mi się nie wydawał, może w jego przypadku się sprawdza i jest szczęśliwy) czy światopoglądowej (monarchia, itp bez jakiejkolwiek szansy na realizację), jednocześnie
  • Odpowiedz
@spluczka:

cała jego, dotychczasowa działalność to były wysiłki w dążeniu do popularyzacji idei wolnościowych

Jakich wolnościowych? Postulaty w rodzaju odebraniu praw wyborczych kobietom są wolnościowe? Albo cenzura?

żadnych ciągot "zamordystycznych",

Przecież on sam się określa jako zamordysta. Jak libertarianin może popierać gościa, który chce silnego państwa z dużą armią? Jak chcesz to oddzielić od działalności politycznej? Przecież to są poglądy Korwina, które są wyrażone również w programie jego partii. Co to
  • Odpowiedz
@fredo:

Jakich wolnościowych? Postulaty w rodzaju odebraniu praw wyborczych kobietom są wolnościowe? Albo cenzura?

Nie ma takich postulatów. Korwin jako jedna z pierwszych osób występowała w Polsce przeciwko ACTA. w PRL organizował protesty przeciwko cenzurze

6. Wolny internet, wolne stadiony, wolny obywatel. Nie godzimy się na cenzurę sieci, zamykanie stadionów, traktowanie wszystkich jak potencjalnych przestępców. Swobodę krytyki władzy uznajemy za fundamentalne prawo obywateli.

Przecież on sam się określa jako zamordysta. Jak
  • Odpowiedz
@spluczka:

Nie ma takich postulatów.

Jak to nie ma? Czy ty czytasz jego teksty? Mam powklejać cytaty? Wytłumacz mi taką rzecz - PO głosi, że są liberałami, zwolennikami wolności słowa, w programach nie ma nic o cenzurze itp. a w praktyce rzeczywiście posuwają się coraz dalej. Nie wierzysz w ich program, a w program Korwina i te ogólniki już tak, chociaż Korwin sam się określa zamordystą. Dlaczego KNP wierzysz w tej
  • Odpowiedz
Korwina i te ogólniki już tak, chociaż Korwin sam się określa zamordystą. Dlaczego KNP wierzysz w tej kwestii, choć lider KNP wypowiada się zupełnie przeciwnie do tego programu?

Mówi wprost, że są to jego prywatne poglądy.

@fredo: https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=hLjhVsIVuNs#t=3395

Przecież to Korwin chce kilkukrotnie zwiększyć wydatki na armię i policję, zaostrzyć kary, przywrócić chłostę itd.

Nie wszystko mi się z pomysłów Korwina podoba, w szczególności pomysł dt zwiększenia wydatków na armię.

Patrzę
  • Odpowiedz