Jak ktoś jest nowy into giełda czyli inwestuje coś tam w IKE od grudnia i to są jego pierwsze większe spadki, to lepiej dalej coś dokupować na tych spadkach czy kulić ogon i obserwować sytuacje? ( ͡°͜ʖ͡°) Wiadomo, że fajnie było oglądać wzrosty na początku roku, ale widać też, że wtedy kupowałem trochę na górce. Zainwestowałem jak na razie 6k i jestem 200 cbl na minusie xD #gielda
@Vestor: IKE jest od wrzucenia i przypomnienia sobie o nim za rok, by znów wrzucić. Ewentualnie jak jest bear market i ciągle leci w dół, a limit niezapełniony, to podziel i wrzucaj regularnie co miesiąc na przykład.
@Vestor: wybraliśmy sobie na początek chyba jeden z najbardziej zmiennych okresów xd, trzeba poczekać co rudy zacznie wyczyniać po 20 stycznia i myślę że powinno się powoli klarować w którą stronę idziemy
@Vestor: nie wrzucałbym całej kwoty na rynek zwłaszcza przy tych wycenach. Jedynie przy asymetrycznych trejdach, gdy pole do wzrostu duże, a na spadki małe. Imo lepiej teraz DCA i czekać na małe obsuwy.
@Vestor: to trzymaj się tego i dorzucaj, czy poleciało czy urosło. Jak miałbyś się bać spadków i uśredniać tylko w górę, to wyjdziesz na tym gorzej. Matematyka.
@Vestor wrzucasz 24k raz w roku i zapominasz, to jest tak mała kwota że nie ma co się poerdolic z kupowaniem co trochę, nie ma to znaczenia przy 20 letniej perspektywie inwestycyjnej
@PedzacaGuma: 33 @maroLem87 no dobra, jeśli bym inwestował tylko w etf to może i tak, ale czasami kupuję polskie akcje i tutaj bym wolał się bardziej zastanowić co kupuje. Nie wiem czy mam dobre podejście, ale w Stanach celuję na etfy, a w Polsce na spółki dywidendowe.
@Vestor: ee, emeryture licz, że będziesz miał za 42 lata co najmniej :P jak podzielisz to Ci wyjdzie, że za jakiś 10 kolejnych prezydentów USA xDD to, że teraz spadło to tam różnicy nie zrobi żadnej - a, że jest górka - no pewnie jest, ale będzie co wnukom opowiadać :)
Co do strategii, to każda jest dobra, bo inwestujesz,a nie trzymasz kasy pod łóżkiem :)
@PedzacaGuma: tego wieku to pewnie nawet nie dożyje. Liczę właśnie na szybszą emeryturę z IKE, albo po prostu na takie oszczędności żeby żyć na luzie bez zmartwień.
#gielda
Komentarz usunięty przez autora
@Vestor:
https://static.twentyoverten.com/5980d16bbfb1c93238ad9c24/rJpQmY8o7/Dollar-Cost-Averaging-Just-Means-Taking-Risk-Later-Vanguard.pdf
@maroLem87 no dobra, jeśli bym inwestował tylko w etf to może i tak, ale czasami kupuję polskie akcje i tutaj bym wolał się bardziej zastanowić co kupuje. Nie wiem czy mam dobre podejście, ale w Stanach celuję na etfy, a w Polsce na spółki dywidendowe.
Co do strategii, to każda jest dobra, bo inwestujesz,a nie trzymasz kasy pod łóżkiem :)