Wpis z mikrobloga

#cpp #qt

Ktoś wie jak w Qt (5.2) podpiąć się pod dropowanie czegoś na pasku zadań (pod Linuksem i Windowsem), oraz na ikonę aplikacji pod Mac'iem?

Wydaje mi się, że gdzieś w dokumetacji widziałem wzmiankę na temata tego dot. MacOS X'a, ale nie mogę teraz znaleźć. Pod Linuksa i Windowsa też coś powinno być (jak chwytam plik i najeżdżam na pasku zadań na moją apkę, to kursor sugeruje, że można).
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@benethor: Chodzi o to, że łapię plik z jakiegoś menadżera plików, przeciągam go na pasek zadań, a dokładniej nad zadanie mojej aplikacji i tam upuszczam. Aplikacja powinna to złapać i obsłużyć wrzucony plik.
  • Odpowiedz
@benethor: To jednak nie to... To oczym tam piszą, to droppowanie na QMainWindow. Myślałem, że może droppowanie na pasek zadań wywołuje drop na mainwindow, ale nie. To musi być robione jeszcze inaczej.
  • Odpowiedz
@vipe: Jak pisałem, w windowsach jest inaczej, bo to windows. W windowsach drop na pasek zadań dokuje(nawet jak dropniesz na przycisk odpalonej aplikacji), ale jak przytrzymasz łape nad przyciskiem aplikacji, to ci przełaczy okno i pozwoli na drop do mainwindow. Wina windowsa, nie Twoja.
  • Odpowiedz
@benethor: No tak. Pozostaje mimo to Linux i MacOS - obydwa pozwalają dropnąć na samym pasku zadań. Jestem pewny, że gdzieś o tym czytałem w dokumentacji Qt.
  • Odpowiedz