Wpis z mikrobloga

#elektronika #notebooki #asus #n53s

Mam problem z baterią. Mój laptop nie chce jej do końca naładować jeśli jest przez dłuższy czas podłączona. Nie pokazuje też poziomu jej naładowania. Problem występuje przy jednoczesnym podpięciu zasilania AC i baterii. Po wyjęciu baterii i włożeniu jej ponownie problem znika na jakiś czas. Miga też dioda świadcząca o rozładowaniu akumulatora, chociaż batterymon pokazuje, że jest naładowana. Przy normalnych cyklach rozładowywania i ładowania problem nie występuje. Zdarza się to tylko gdy komputer jest podpięty na stałe do sieci.
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@NieRazNieDwa: (#) Gdybym ją teraz rozładował to komputer wyłączy mi się jakbym wyciągnął wtyczkę z kontaktu. Gdy po tym ją naładuję i odłączę AC zanim się wywali komputer przy 10% naładowania normalnie się wyłączy.
  • Odpowiedz
@dreaper: Ogólnie taki poziom naładowania to normalna rzecz, ja tam mam zawsze do 97%, nie ładowanie do końca służy próbie zachowanie większej żywotności baterii. Jak wcześniej miałeś ładowane do 100%, a teraz ładuje do mniej to mogą byś różne przyczyny, może to być też pewne zużycie ogniwa. Taki efekt występuje w sporej liczbie laptopów. Z tego co wiem nic na to nie poradzisz i nie masz się czym przejmować.

PS
  • Odpowiedz
@dreaper: Czyli jak jest podłączony do sieci mruga ci jakaś lampka "10% naładowania", a program wskazuje 96% i jak odłączysz go od sieci to ta lampka mruga, ale faktycznie masz to 96% pojemności (ile wytrzymuje na tych 96%?) ?
  • Odpowiedz
@NieRazNieDwa: (#) no i ja to rozumiem, ale on nie pokazuje, że bateria się rozładowuje, a jak się komputer wyłączy to bateria się normalnie naładuje i jak wtedy odepnę zasilanie AC to mi się normalnie rozładuje i zamknie system przed wyłączeniem, a jak zostawię ją za długo podpiętą do kompa zasilanego z AC to znowu nie będzie pokazywała poziomu rozładowania, a komputer wyłączy się bez zamykania systemu.
  • Odpowiedz
@NieRazNieDwa: (#) myślisz, że mogą mieć coś z tym wspólnego opcje zasilania w windows? ta dioda jak zacznie migać to już od rozruchu miga zanim włączy się windows, więc problem występuje albo na płycie głównej albo w oprogramowaniu baterii
  • Odpowiedz
@dreaper: Hmm nie wiem, ja tam mam u siebie tylko lampkę wskazującą, że realizowany jest proces ładowania, a takiej od "10% pojemności" nie mam.

opcje zasilania w windows

Akurat u mnie pod hasłem "opcje zasilania" kryją się bezpośrednio oprogramowanie baterii.

Ja w oprogramowaniu baterii ma różne opcje, które mogą zmieniać sposób jej ładowania, mogę sam ustawiać przy jakim procencie baterii ma się wyłączać, czy ma pracować aby zachować maksymalną żywotność,
  • Odpowiedz