Wpis z mikrobloga

#powodz #nysa

chwile sobie posiedziałem na nyskich forach, nawet niektórzy tutaj robią to samo
ludzie jebią po burmistrzu bo uspokajał jeszcze dwie godziny temu, że nic im nie grozi,

tak matoły, nic wam nie grozi za sprawą rozwalonej tamy w Topoli, zbiornik Nyski ma pojemność aby przechwycić tą wodę, burmistrz bardzo denerwował się na dezinformacje i sianie paniki w tej sprawie, dlatego powiedział o tym głośno w telewizji

ewakuacja dotyczy pękającego wału na rzece (już za zbiornikiem) który pojawił się z miedzyczasie.

nie ma nadzieję dla tego kraju niestety, jak ludzie nie potrafią nawet czytać i słuchać ze zrozumieniem, tylko jak psy rzucają się na chłopa ( ͡° ͜ʖ ͡°)

PS: wypowiadam się tylko i wyłącznie o tej sytuacji, nie wiem czy burmistrz, coś s--------ł wcześniej, i powinien za to odpowiedzieć.
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@infidel92: no właśnie ja zrozumiałam sytuację tak samo, że nie muszą się bać zapory z topoli, a nie że wszystkie wały na pewno wytrzymają.
Siedzę we Wrocławiu, czekamy aż do nas dojdzie woda, mam zapasy, jestem spakowana, mam zatankowane auto i czekam aż powiedzą, że jednak musimy się ewakuować. W 5 minut wyjdę z domu jak będzie trzeba mimo, że fala kulminacyjna ma być dopiero w środę.
  • Odpowiedz
@infidel92 ale Ty wiesz, że mu go jebiemy za całokształt, a nie za teraz? W dniu wczorajszym tak samo, było wiadomo od środy że idzie woda, 0 informacji, piątek 0 informacji zrzut wody 30m3, jak w normalne dni. W sobotę 200m3, 600m3 i zapowiadanie, że NIE ZWIEKSZYMY ZRZUTU, SIEDZCIE SPOKOJNIE, aby po kolejnych 2H ogłosić, że zaraz będzie 1000m3, zalewamy miasto, samoewakuujcie się. Dzisiaj sytuacja się powtarza, informacja o wale była
  • Odpowiedz
  • 1
@Wixonejo jeśli twoje informacje są 100% prawdziwe, i sam burmistrz odpowiada za te zrzuty wraz ze sztabem kryzysowym, to bez wahania stwierdzam że powinni iść siedzieć.

Odnośnie wywiadu w TV, oraz sytuacji obecnej na zbiorniku Nyskim, podtrzymuje swoje zdanie.
  • Odpowiedz
@infidel92 odpowiedzialny za zrzut wody jest Wrocław, Kolbiarz i starostwo mogą tylko informować, jakie są plany, i tego tu zabrakło. Wmawianie i uspokajanie ludzi (WOPR od 5H miał informacje o ewakuacji), zamiast ogłoszenie od samego rana i PRZYPOMINANIE o samoewakuacji w telewizji. Wiadomo, że każdy z internetem już dawno s--------l- niestety, dużo osób starszych nie uzywa mediów jak my i skupiają się właśnie na TV i przekazie od burmistrza, tego zabrakło.
  • Odpowiedz
W 5 minut wyjdę z domu jak będzie trzeba mimo

@BPPN: i staniesz w korku bo inni ludzie wpadli na ten sam pomysł, poczekać do ostatniej chwili i obesrwować w korku we wstecznym lusterku falę
  • Odpowiedz
@woskrosenie: jeśli tak będzie wyglądać sytuacja to i tak mam mieszkanie na 7 piętrze. W najgorszym wypadku będę siedziała na górze i sprawdzała czy kogoś z niższych pięter nie trzeba zabrać.

To będzie rosnąca ilość wody w rzece, a nie tsunami. Wrocław nie jest usytuowany jak Kłodzko czy Głuchołazy, a ja nie mieszkam w ścisłym centrum tylko na Popowicach. Myślę, że czasu na ewakuację będzie sporo. Nawet teraz Nysa się
  • Odpowiedz