#budownictwo #remontujzwykopem Zacznę od opisania problemu. Przecieka mi balkon. Mieszkam w domu jednorodzinnym, woda wlatując pod płytki chyba nasiąkała w mur i wilgoć wlazła mi do środka - odlazła farba w pokoju. Odparzył się również tynk na zewnętrz, pod balkonem. Kafelki jak je ruszyłem zdejmowałem bez potrzeby używania narzędzi... Pytanie co teraz położyć żeby było spoko. Trochę się boję kafelków i zastanawiam się nad różnymi systemami na bazie żywicy. Z tego co zauważyłem są różne systemy. Ten, który wydaje mi się najlepszy tworzy ochronną warstwę na zewnętrz i nie przepuszcza wody pod spód. Drugi system jaki znalazłem przepuszcza wodę poniżej warstwy dekoracyjnej i pozwala spłynąć wodzie po dobrze przygotowanym podłożu poniżej. Kojarzy ktoś takie cuda a najlepiej miał z nimi do czynienia?
@malin90: opcje: - najprościej, najtaniej i najpewniej: usuwasz wszystko, kładziesz papę, na to dajesz deskę tarasową, obróbki blacharskie zwykłe najlepiej z nierdzewki lub blachy dachowej - najprościej, najpewniej ale drożej niż powyższe: usuwasz wszystko, kładziesz epdm, na to dajesz deskę tarasową, obróbki np renoplast bez oszczędzania ewentualnie można pokusić się o obróbki blacharskie z nierdzewki lub blachy dachowej - najpewniej ale najdrożej i więcej zachodu: usuwasz wszytko, kładziesz epdm, na
@lennyface: Nie ma czego. kafelki zdjąłem, obecnie jest goły beton. Pytanie jak to teraz wykończyć, żeby starczyło na dłużej. @ksiak: Płytki na stopkach? masz na myśli taki system jak na tarasach się robi? czy wtedy tym bardziej nie będę wlatywała pod spód woda?
Pytanie co teraz położyć żeby było spoko. Trochę się boję kafelków i zastanawiam się nad różnymi systemami na bazie żywicy
@malin90: A to nie jest tak że trzeba dostać się do gołego muru i na tym etapie już porządnie uszczelnić i położyć łączenie balkonu z scianą budynku i oknem porządną hydroizolacją? Takie zalepianie płytkami czy żywicą to pomoże na kilka lat do kolejnego przecieku.
@Zabi96: Posadzka to lany beton ze zbrojeniem w środku. Ocieplony po bokach i od dołu. Nie ma potrzeby rozwalać czegokolwiek. W mojej opinii wierzchnia warstwa nie została porządnie zabezpieczona. Kupiłem na etapie wykańczania folię w płynie, ale czy majster ją położył...? istnieje szansa, że to olał, biorąc pod uwagę na jakie kleksy miałem położone płytki. Teraz chcę wykorzystać możliwe najlepszą opcję. A że wykorzystanie żywicy wydaje mi się lepsze niż
A to nie jest tak że trzeba dostać się do gołego muru i na tym etapie już porządnie uszczelnić i położyć łączenie balkonu z scianą budynku i oknem porządną hydroizolacją?
@Zabi96: trzeba najpierw wszystko usunąć, następnie można wykleić połączenie balkon/ściana/okno ale skoro przyjdzie EPDM to nie ma sensu bo to się wywija na ścianę i problem z głowy. I to jest ta hydroizolacja itp.
A że wykorzystanie żywicy wydaje mi się lepsze niż znane od zawsze płytki, to chciałem zasięgnąć opinii w tym temacie. Oczywiście dobra hydroizolacja i uszczelnienia to podstawa.
@malin90: lepsze są opcje które Ci napisałem. Z żywicą nie jest tak różowo by to dobrze wykonać, trzeba mieć idealną powierzchnię plus odpowiednio ją zazbroić. Prościej zrobić z papą albo epmd. Od razu masz załatwioną hydroizolację i wszystko w sumie.
2 warstwy hydroizolacji z proszku, wklejone taśmy izolacyjne przy ścianach, płytki przyklejone prawidłowo i na klej wysokoeleatyczny, fuga elastyczna a nic nie powinno odpadać i przeciekać
- najprościej, najtaniej i najpewniej: usuwasz wszystko, kładziesz papę, na to dajesz deskę tarasową, obróbki blacharskie zwykłe najlepiej z nierdzewki lub blachy dachowej
- najprościej, najpewniej ale drożej niż powyższe: usuwasz wszystko, kładziesz epdm, na to dajesz deskę tarasową, obróbki np renoplast bez oszczędzania ewentualnie można pokusić się o obróbki blacharskie z nierdzewki lub blachy dachowej
- najpewniej ale najdrożej i więcej zachodu: usuwasz wszytko, kładziesz epdm, na
@ksiak: Płytki na stopkach? masz na myśli taki system jak na tarasach się robi? czy wtedy tym bardziej nie będę wlatywała pod spód woda?
@malin90: A to nie jest tak że trzeba dostać się do gołego muru i na tym etapie już porządnie uszczelnić i położyć łączenie balkonu z scianą budynku i oknem porządną hydroizolacją?
Takie zalepianie płytkami czy żywicą to pomoże na kilka lat do kolejnego przecieku.
@malin90: tak dokładnie tak, będzie ale po to pod płytkami masz EPDM, to jest warstwa która wszystko chroni.
@Zabi96: trzeba najpierw wszystko usunąć, następnie można wykleić połączenie balkon/ściana/okno ale skoro przyjdzie EPDM to nie ma sensu bo to się wywija na ścianę i problem z głowy. I to jest ta hydroizolacja itp.
@malin90: lepsze są opcje które Ci napisałem. Z żywicą nie jest tak różowo by to dobrze wykonać, trzeba mieć idealną powierzchnię plus odpowiednio ją zazbroić. Prościej zrobić z papą albo epmd. Od razu masz załatwioną hydroizolację i wszystko w sumie.
https://knauf.pl/porady/jak-krok-po-kroku-zabezpieczyc-balkon-i-taras-przed-dzialaniem-wody-