Wpis z mikrobloga

#budownictwo #remontujzwykopem Zacznę od opisania problemu. Przecieka mi balkon. Mieszkam w domu jednorodzinnym, woda wlatując pod płytki chyba nasiąkała w mur i wilgoć wlazła mi do środka - odlazła farba w pokoju. Odparzył się również tynk na zewnętrz, pod balkonem. Kafelki jak je ruszyłem zdejmowałem bez potrzeby używania narzędzi... Pytanie co teraz położyć żeby było spoko. Trochę się boję kafelków i zastanawiam się nad różnymi systemami na bazie żywicy. Z tego co zauważyłem są różne systemy. Ten, który wydaje mi się najlepszy tworzy ochronną warstwę na zewnętrz i nie przepuszcza wody pod spód. Drugi system jaki znalazłem przepuszcza wodę poniżej warstwy dekoracyjnej i pozwala spłynąć wodzie po dobrze przygotowanym podłożu poniżej. Kojarzy ktoś takie cuda a najlepiej miał z nimi do czynienia?
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@malin90: opcje:
- najprościej, najtaniej i najpewniej: usuwasz wszystko, kładziesz papę, na to dajesz deskę tarasową, obróbki blacharskie zwykłe najlepiej z nierdzewki lub blachy dachowej
- najprościej, najpewniej ale drożej niż powyższe: usuwasz wszystko, kładziesz epdm, na to dajesz deskę tarasową, obróbki np renoplast bez oszczędzania ewentualnie można pokusić się o obróbki blacharskie z nierdzewki lub blachy dachowej
- najpewniej ale najdrożej i więcej zachodu: usuwasz wszytko, kładziesz epdm, na
  • Odpowiedz
  • 0
@lennyface: Nie ma czego. kafelki zdjąłem, obecnie jest goły beton. Pytanie jak to teraz wykończyć, żeby starczyło na dłużej.
@ksiak: Płytki na stopkach? masz na myśli taki system jak na tarasach się robi? czy wtedy tym bardziej nie będę wlatywała pod spód woda?
  • Odpowiedz
Pytanie co teraz położyć żeby było spoko. Trochę się boję kafelków i zastanawiam się nad różnymi systemami na bazie żywicy

@malin90: A to nie jest tak że trzeba dostać się do gołego muru i na tym etapie już porządnie uszczelnić i położyć łączenie balkonu z scianą budynku i oknem porządną hydroizolacją?
Takie zalepianie płytkami czy żywicą to pomoże na kilka lat do kolejnego przecieku.
  • Odpowiedz
  • 0
@Zabi96: Posadzka to lany beton ze zbrojeniem w środku. Ocieplony po bokach i od dołu. Nie ma potrzeby rozwalać czegokolwiek. W mojej opinii wierzchnia warstwa nie została porządnie zabezpieczona. Kupiłem na etapie wykańczania folię w płynie, ale czy majster ją położył...? istnieje szansa, że to olał, biorąc pod uwagę na jakie kleksy miałem położone płytki. Teraz chcę wykorzystać możliwe najlepszą opcję. A że wykorzystanie żywicy wydaje mi się lepsze niż
  • Odpowiedz
: Płytki na stopkach? masz na myśli taki system jak na tarasach się robi? czy wtedy tym bardziej nie będę wlatywała pod spód woda?

@malin90: tak dokładnie tak, będzie ale po to pod płytkami masz EPDM, to jest warstwa która wszystko chroni.
  • Odpowiedz
A to nie jest tak że trzeba dostać się do gołego muru i na tym etapie już porządnie uszczelnić i położyć łączenie balkonu z scianą budynku i oknem porządną hydroizolacją?

@Zabi96: trzeba najpierw wszystko usunąć, następnie można wykleić połączenie balkon/ściana/okno ale skoro przyjdzie EPDM to nie ma sensu bo to się wywija na ścianę i problem z głowy. I to jest ta hydroizolacja itp.
  • Odpowiedz
A że wykorzystanie żywicy wydaje mi się lepsze niż znane od zawsze płytki, to chciałem zasięgnąć opinii w tym temacie. Oczywiście dobra hydroizolacja i uszczelnienia to podstawa.

@malin90: lepsze są opcje które Ci napisałem. Z żywicą nie jest tak różowo by to dobrze wykonać, trzeba mieć idealną powierzchnię plus odpowiednio ją zazbroić. Prościej zrobić z papą albo epmd. Od razu masz załatwioną hydroizolację i wszystko w sumie.
  • Odpowiedz