Wpis z mikrobloga

Siemka. Pytanie do samochodowych Geeków.
Które auto byście wybrali i dlaczego?
VW Passat 2024, 1.5 150KM TSi
Skoda Superb 2024, 1.5 150 KM TSi
Lexus ES300h 2024, 2.5 218 KM Hybryda

Auto ma służyć podróżom służbowym po kraju. Po godzinach do tatowania dwójki małych dzieci w wieku 2,5 roku oraz noworodek.

Dzięki za pomoc :)
  • 117
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jacobfcb w camry/lexusie jest słaba wentylacja, będziesz czekał aż zobaczysz co jest przed Tobą jak Ci dzieci nachuchają na mopie poza resztą wad wypisanych wyżej. Ja bym wybrał Passat/Superb pod kątem tego co wyjdzie lepiej cenowo no i w związku z tym że te budy są cięższe niż były to bym chyba proponował 2.0 tdi zamiast benzyny bo może dużo mniej palić przy autostradowych prędkościach. Nowy passat jest 15cm dłuższy od
  • Odpowiedz
@killer87: Może i Lexus ma droższy serwis ale serio jest mniej awaryjny co w dluzszym czasie wychodzi taniej niz VAG, co moge przyznac to moze ta hybryda nie nadawac sie na trase ale i tak z tych 3 wybral bym jednak Lexusa
  • Odpowiedz
Lexus ES300h 2024, 2.5 218 KM Hybryda

@jacobfcb: Bierz Luxusa i się nawet nie zastanawiaj, jak przyjdą te dwa razy w roku kiedy by się faktycznie kombi przydało jakoś przeżyjesz i coś wykombinujesz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@jacobfcb: miałem służbowego Superba w kombi, automacie (koniecznie, DSG to cud natury!) i powiem tak - przy dzieciach takie auto to skarb. To jest Twoje przedłużenie piwnicy. W bagażniku zostawiasz wózek, żeby nie dźwigać. Wrzucasz rowerek biegowy, kaski, walizki i 6 ton gruzu i dalej masz miejsce.
Auto petarda, naprawdę polecam.
Lexus piękny, ale w środku nieergonomiczny i skrzynia CVT odbiera smak życia. Plus nie ma kombi.
  • Odpowiedz
@jacobfcb Lexus. Bez dyskusji. To zestawienie jest trochę jakbyś porównywał wakacje nad Bałtykiem (VW) z wyjazdem gdzieś daleko na południe Europy, gdzie jest ładniej, taniej i masz gwarancję pogody (Lexus).

Popatrz jeszcze na Volvo. Pieniądze mogą być podobne do Lexusa a jest fajnie. Wiem, bo jeżdżę :)
  • Odpowiedz
  • 0
@Instynkt: coo? :P
Mam dwójkę, auto będzie brane w najem długoterminowy z firmy. Wiec nie będę za nie płacił faktycznie. Natomiast mam je mieć na użytek prywatny, wiec będę z tego korzystał na pewno.
  • Odpowiedz
@jacobfcb Skrzynia odbiera smak życia bo niektórym ciężko wytrzymać jak samochód leci przez chwilę na wysokich obrotach przy przyspieszaniu. Poza tym jest bardzo bezawaryjnym układem i większość szczypie d--a o to.
@wojtoon Jaki alternator w hybrydzie??? Jesteś pewien że nie mówisz o jakimś starym gruzie dieslu 2.2 D4D?
  • Odpowiedz
  • 0
@Karolm92: jak ta skrzynia ogólnie działa? Nie ma odczucia zmiany biegu? Nie da się tym manewrować? Na przykład zrobić szybko redukcje przy wyprzedzaniu?
Jeździłem kilka tygodni arteonem z dsg i chodziło przyjemnie
  • Odpowiedz
@wojtoon To niezłe jajo... Nie wiem czemu nie rozwiązali tego tak jak w opcjach z mniejszym silnikiem. Tam mały Aku ładuje się z baterii trakcyjnej wtedy kiedy układ hybrydowy jest "ready". Masz jakieś opcje typu ogrzewanie postojowe albo zdalne uruchamianie klimatyzacji?
  • Odpowiedz
@jacobfcb: CVT wyje, rzęzi, na autostradzie jest głośne przy dowolnej próbie przyspieszenia. Miałem się przesiadać do Rav4 i m.in. przez CVT zrezygnowałem (Kodiaq z DSG jeździ lepiej i jest duużo większy, btw jest też dużo większy od Tiguana - bagażnik, ale też miejsce na fotelik z tyłu).
  • Odpowiedz