Aktywne Wpisy
Tja88 +64
plusikdziczku +573
Mmm paczka w sobotę. Za co kocham Polskę? Za InPost, za Blik, za szybki i tani internet mobilny oraz stacjonarny. Niby żadne rewolucyjne odkrycia ale sprawiają, że życie jest lepsze
#inpost
#inpost
Ogólnie muszę przyznać, że po bardzo dobrej zimie, koalicja zaciągnęła hamulec przez co sama pozwoliła efektowi świeżości minąć. Teraz do mediów przebijają się jedynie te informacje, które są dla niej negatywne. Sama nie robi nic, by ten trend zatrzymać, a PiS to wykorzystuje i już wiele osób zaczyna mówić, że w sumie ten PiS był dobry i te wszystkie afery to sobie peło wymyśliło. Ale po kolei.
Zacznę od finansów. Według mnie, mogliby uchwalić tą kwotę wolną od podatku do 60k i mieć bardzo duży plus swoich rządów. Ja wiem, że mogłoby się to źle odbić na budżecie, ale umówmy się, szary obywatel przypomni sobie słynną formułkę "pieniędzy nie ma i nie będzie" i żadne, nawet całkiem logiczne tłumaczenia nie przejdą. A od 1 lipca wchodzą podwyżki i nawet jeśli dziś Hennig-Kloska zapewnia, że będą one wynosić max 26% to mało kto w to wierzy. Ona sama niebywałe się wygłupiła mówiąc bodajże w kwietniu o podwyżce 30 zł. I jeszcze głupiej zrobiła, gdy po czasie skasowała tweet mówiący o tym.
Teraz inwestycje. Mimo że praktycznie wszędzie jest zaspamowane, że atom, CPK, port w Świnoujściu itd. będą/są uwalone to rząd kontynuuje każdą z tych inwestycji. Jutro Tusk przedstawi plany na budowę CPK, ale wydaje mi się, że cokolwiek nie powie to i tak będzie źle. Mimo to liczę, że przedstawi rozsądny plan na budowę tej inwestycji i będzie ją kontynuować. I musi ogarnąć komunikację w tej kwestii, bo PiS obecnie jest wiele razy silniejszy w narracji i będzie usilnie próbował wszystkim wmawiać, że CPK jest uwalone.
Kolejnym punktem, który chce omówić są inżynierowie z Azji i Afryki. Postawę KO, TD i Lewicy z 2021 wobec sytuacji na granicy z Białorusią lepiej przemilczmy. Nie wydaje mi się, że da się to w jakikolwiek sposób obronić. Mimo to, cieszę się, że doszło tam do jakiś refleksji i obecnie te partie bronią granicy. Mimo to pojawiają się dziwne incydenty jak na przykład Ci aktywiści przewożący migrantów z granicy. Nie rozumiem tego trochę, jedni mogą przewozić imigrantów a drudzy nie? Gdzie tu logika? Kosiniak-Kamysz poprosił aktywistów, żeby tego nie robili i chyba nie trudno się domyślić, że Ci ich posłuchali. Dodatkowo ta granica z Niemcami. Tutaj jednak wbrew pozorom nie wygląda to tak źle, co już tłumaczyłem w znalezisku na głównej, ale powtórzę. Migranci po prostu przechodzą przez nasz kraj i chcą się dostać do Niemiec, ale jako, że Ci mają kontrolę na granicach to Ci zawracają niektórych z nich. Nie jest to nowe zjawisko, działo się już za PiSu, ale po prostu teraz jest o nim głośniej.
Następne są sprawy światopoglądowe. Ostatnio jest spora dyskusja na temat legalizacji związków partnerskich, a właściwie postawą PSL wobec tego projektu. Dziwię się bardzo, że tak bardzo nie chcą, aby ta ustawa weszła w życie, bo tak naprawdę nic nie stracą, a mogą nawet zyskać. A tak blokując tą ustawę sprawiają, że wyborcy koalicji czują się zawiedzeni, oszukani, a nawet porównują PSL do PiS i myślę, że całkiem słusznie. Podobnie jest z aborcją, która pewnie nie zostanie prędko zalegalizowana. Dzisiaj w komisji przeszła pozytywna opinia nt. projektu jej dekryminalizacji (czyli aborcja będzie nielegalna, ale kobiety nie będą za nią karane). Umówmy się, jak PSL tego nie poprze to tak naprawdę Trzecia Droga już definitywnie zleci pod próg. A to źle, bo szanse na drugą kadencję koalicji spadną praktycznie do zera i pisowskie standardy wrócą na pełnej piździe.
Mógłbym tu pewnie wymienić więcej rzeczy, ale po prostu mi się nie chce. Nie chce mi się też co chwila rozbijać tych pisowskich manipulacji, bo to nie leży w moim interesie, nie leży to też w interesie wszystkich wyborców koalicji tylko jej samej. A że ona nie potrafi tego robić to naprawdę jedynie komu szkodzi to sobie samej. PiS na jej nieudolności korzysta.
#polityka #sejm #takaprawda #oswiadczenie #neuropa #4konserwy