Aktywne Wpisy
Talaxin +70
#czytajzwykopem #ksiazki #chwalesie
Moja kolekcja książek, nadal rośnie a mniej czasu na czytanie eh
Moja kolekcja książek, nadal rośnie a mniej czasu na czytanie eh
Pitex +1
Patrząc na komentarze pod znaleziskiem "Koniec kupowania YouTube Premium za bezcen. Google anuluje subskrypcje" jestem aż zdumiony polskim cebularstwem. Ja rozumiem, że czasem szkoda 60zł/mc za UHD na Netflix czy innych pokrewnych platformach, ale 26zł/mc za coś co człowiek faktycznie ogląda dzień w dzień niezależnie od urządzeń lub poglądów stwierdzacie, że każdy sposób na obejście systemu płatności jest godny pochwały? Postawcie sobie swój własny serwer z filmem 4k60fps który okaże
1) Przegraliśmy z wybrakowaną Holandią. Napastnicy bez formy. Depay kolejny sezon i zmiana klubu, bo miał za słabe wynik, żeby Atletico
przedłużylo kontrakt. Frenkie de Jong poza Euro. Linia pomocy w 2/3 ligowa z mistrzowskiego PSV + emeryci typu Wijnaldum z ligi wielbłądziej. Gakpo ładnie mieszał, ale słabo strzelał, podobnie Simons. 21 strzałów, tylko 4 celne. Kapiszony.
2) Oba gole po błędach Salamona. Salamon ogółem dał sobie wbić dwie siaty i oba te strzały były celne, tylko jeden Wojtek wyciągnął, drugiego nie dał rady. Przy drugim golu został wyprzedzony jak old boy przez Weghorsta, który sam jest dramatycznie powolny (maks prędkość w sezonie 30 km/h XD). Salamon nie powinien więcej grać. To nie ten poziom. Dovbyk obnażył Salamona nie raz i było to już widać - nie jestem zaskoczony wczorajszą kompromitacją. To był zły mecz naszej obrony. Poniżej statystyki:
Kiwior:
34 podania - 23 celne, 11 niecelnych.
Straty: 12
Pojedynki 7, wygrane 5.
Wybicia: 1
Długie podania: 3, 1 celne.
Bednarek:
22 podania - 20 celnych, 2 niecelne.
Straty: 3
Pojedynki 2, wygrane 0.
Wybicia: 7
Długie podania: 3, 3 celne.
Salamon:
33 podania - 28 celnych, 5 niecelnych.
Straty: 6
Pojedynki 4, wygrane 3.
Wybicia: 7
Długie podania: 3, 0 celnych.
3) Austria będzie trudniejszym rywalem. Austria przede wszystkim to maszyna Rangnicka, tworzona od 2022 r.
7 meczów bez porażki. 6:1 z Turcją, 2:0 z Niemcami, 2:1 z Serbią, 2:0 ze Słowacją, czyli z drużynami naszego pokroju.
Trzon Austrii stanowi pięciu piłkarzy wychowani przez Rangnicka. Laimer, Seiwald, Sabitzer, Schlager (nieobecny) - RB Salzburg, RB Lipsk. Baumgartner - RB Lipsk. Większość piłkarzy miała styczność z jego futbolem, nawet jako rywale jego drużyn w piłce klubowej. 12 piłkarzy gra w Bundeslidze. Rangnick wprowadził niesamowity mental. Każdy jeden w składzie wierzy w jego filozofię. Rządy są prowadzone twardą ręką. Za rasistowskie wypowiedzi odsunął w marcu dwóch piłkarzy od składu na mecze towarzyskie. Nie ma miejsca na takie zachowania w monolicie. Kontuzjowany Alaba pojechał na Euro jako niegrający kapitan. Taka jest tam atmosfera i wola walki.
Szybko grająca reprezentacja, unikająca podnoszenia piłki. Filozofia: jak najmniej podań + jak najszybciej dostarczyć piłkę napastnikowi. Kilka ostatnich goli to akcje z mniejszą liczbą podań niż 5. Do tego silny, skonsolidowany pressing z naciskiem na organizację pozycyjną. Będzie ciężko z tego wyjść. Będziemy musieli ich zaskoczyć, ale raczej pozostanie nam znowu próbowanie gry z kontry Zalewskim i Frankowskim. Dlatego absolutnie kluczowy jest Lewandowski. Nikt przez ostatnie 10 lat na tej pozycji nie pokazał, że umie podczas kontry (albo w ogóle) przyjąć piłkę tyłem do bramki, dać się sfaulować, obrócić się z piłką i podać ją dalej. Tego nie umie Buksa, Piątek, Świderski - oni dostają piłkę, sprintują przed siebie, albo strzelą (zwykle niecelnie), albo zaliczają stratę. Wczoraj było to oczywiste. Nikt nie umie wziąć na plecy obrońcy i poczekać z akcją. Tylko Lewy. Ale musi mieć np. Urbańskiego, bo Lewy już nie ma szybkości, została tylko mądrość gry i opanowanie. Sprintować do podań musi ktoś inny.
4) Francja to Francja, o ile się nie wydarzy coś absolutnie niesamowitego, to na punkty nie ma co liczyć z perspektywy kibica. Za dużo tam talentu po prostu, chociaż walczyć trzeba będzie. Ale Francja jest tak silna, że nie trzeba jej przedstawiać.
#mecz #reprezentacja #euro2024
Ile punktów zdobędzie Polska na Euro 2024?