Aktywne Wpisy
Gours +65
Sportowo to my znikamy. Jakiekolwiek perspektywy mamy de facto tylko w piłce nożnej. W zimowych już praktycznie po nas - w biathlonie po Sikorze nikogo nie ma, po Kowalczyk w biegach też, w skokach nasza elita ma prawie 40 lat i nikt nowy sensowny nie wchodzi xD
Te Igrzyska też pokazały, że w tych ciężkich sportach już nas nie ma. Pchanie kulą nie istnieje, Włodarczyk 40-letnia już kończy, Fajdek i Nowicki to samo. W tych wszystkich skokach wzwyż, trójskokach itd. nie istniejemy. W bieganiu to se mogą powalczyć w Mistrzostwach Europy xD
Jedynie więc w piłce możemy się jako tako trzymać, no i standardowo w siatkówce (ale to też dzięki temu zapewne, że ona prawie nikogo nie interesuje xD). W tenisie jest Świątek i to tyle dobrego co możemy zaoferować…
W
Te Igrzyska też pokazały, że w tych ciężkich sportach już nas nie ma. Pchanie kulą nie istnieje, Włodarczyk 40-letnia już kończy, Fajdek i Nowicki to samo. W tych wszystkich skokach wzwyż, trójskokach itd. nie istniejemy. W bieganiu to se mogą powalczyć w Mistrzostwach Europy xD
Jedynie więc w piłce możemy się jako tako trzymać, no i standardowo w siatkówce (ale to też dzięki temu zapewne, że ona prawie nikogo nie interesuje xD). W tenisie jest Świątek i to tyle dobrego co możemy zaoferować…
W
Atomus +180
#paryz2024 tego się nie spodziewałem xD
Tan Elephant foot na zdjęciu nie jest na dole tylko na górze, na ostatnich wypełnionych warstwach – ciąłem go w Orca Slicerze. Na Curze jest znacznie mniejszy. Niestety nie wiem czemu ale nie mogę na wykopie dodać więcej niż jedno zdjęcie. Ma ktoś pomysł co mogę zrobić? Próbowałem zmienić: flowrate, prędość, przyspieszenie, infill overlap, gęstość infillu, ustawić podobne parametry co w Curze, wciąż to samo. Jestem już szczerze wkurzony bo wygląda to bardzo nieestetycznie a chcę używać Orki i zrozumieć druk 3d. Pomoże ktoś?
#druk3d #drukarka3d
Na wykopie jak chcesz dodac wiecej zdjec to musisz dodawac po jednym w komentarzach ( ͡° ͜ʖ ͡°)
- jaki filament i jakie masz ustawienia (temperatury, nawiew)?
- spod wydruku jest plaski czy krawedzie sie podwinely w gore?
- wydrukuj zwykly szescian 1x1x1cm i zobacz czy masz ten sam problem
A wracając do problemu, może przy kładzeniu sufitu "wyciska" Ci ściany? W niższych warstwach nie byłoby to tak widoczne, bo masz infill niższy niż 100%, więc nadmiar filamentu się gdzieś "wciśnie". Może spróbuj mniejszy flow (szczególnie na ostatnich kilku warstwach) + więcej ścian. Jeszcze jedna rzecz, która może na to wpływać, to pressure advance, szczególnie jeśli drukarka na bowdenie. Tzn. ekstruder przestaje pchać, ale w bowdenie filament jest jeszcze odkształcony i naprężony, więc przez chwilę, dopóki się do kształtu bowdena nie dopasuje, wycieka z dyszy. I taką sytuację możesz mieć przy ostatniej warstwie przy każdym pociągnięciu "pędzla", wtedy nowy plastik wypiera ścianę. W takiej sytuacji musiałbyś sobie pressure adcance/linear advance inaczej ustawić (jeśli firmware pozwala), ew. acceleration/jerk w slicerze może coś pomóc albo jakaś szybka retrakcja po zakończeniu linii. Jeśli masz tak, że na rogach z jednej strony rogu jest troszkę filamentu za dużo, nawet wyjeżdża poza obrys, a na drugim jego boku początek linii się jakoś rwie, to to pewnie to. Jeśli nie masz PA, to możesz spróbować się pobawić w "gradual flow", to taki niby tani odpowienik ze slicera.
Dodatkowo masz top layer expansion (zmniejszyć, to w sumie jest górny odpowienik kompensacji stopy słonia) i wszystko, co ma w nazwie zarazem "top" i "flow"
No