Wpis z mikrobloga

  • 0
@ZenujacaDoomerka: bez smażenia tylko np w air fryerze to i tak już wogóle te współczesne ziemniactwo wychodzi flakowate nawet jak szukałem jakichś konkretnych odmnian już pomijając słodkie bataty to nie ma nawet podjazdu... dzisiaj wszędzie przepisy na frytki wymagają najpierw moczenia w lodowatej wodzie potem smażenia (blanszowania) i potem podwójnego smażenia a na wielu filmikach jeszcze potrójnego i niewiadomo czego jeszcze a dwadzieścia lat temu na wsi u babci jakoś mogły
  • 1
@ZenujacaDoomerka: mam wrażenie że jak dziś się mówi że ziemniak dobry na frytki to ma średnio 20% skrobi albo więcej a i tak trzeba specjalnych technik smażenia to wtedy chyba musiały mieć z 40% skrobi takie wiejskie i po ptostu tak było naturalnie na wsiach i gospodarstwach i nikt tego nie #!$%@?ł jeszcze i nie wyzyskiwa takł że dzisiaj ziemniak z marketu to się smaży po prostu jak by w niego