Wpis z mikrobloga

XDDDD Młodzi hurr durr dlaczego nie głosują?!

Już tłumaczę: wróciłem do domu na tydzień na święta. W środę przyjechałem do miasta w którym studiuje, w czwartek dosłownie 1 zajęcia i kolokwium na nim bo wykładowca powiedział że tylko zwolnienia lekarskie pozwolą na pisanie tego teraz a nie na koniec semestru wraz z testem końcowym i innymi ewentualnie niezaliczonymi kolokwiami (a są 3, to było 1, a za 2 niezaliczone wrzesień z góry xd), a w sobotę o 7 rano 3h pociągiem żeby dzisiaj oddać głos, i spowrotem 3h podróży. Ale nie jest to tragedia, mam na roku ludzi co mają po 400-600km do miejscowości z której pochodzą. A pomyślcie że niektórzy za 2 tygodnie mieliby ponownie lecieć do swojej miejscowości na dogrywkę. Wybory samorządowe w obecnej formie nigdy nie będą miały szans na wyższe frekwencje, chociażby z powodu tego że nie da się zagłosować gdy przebywasz w innej miejscowości.

#wybory #sejm #polityka #polska #studia
  • 9
  • Odpowiedz
@michalxd21: niby się da jak tam zrobisz jakieś #!$%@? formalne w urzędzie, ale no mi się nie chciało pieprzyć z tym, plus na samorządówkę miałem wywalone, bo i tak w Kraku krótko mieszkam (no i nie miałem zaufania do kandydatur, nawet niepartyjny Gibała mi śmierdzi)
  • Odpowiedz
  • 2
@BKZGlamrap: @Patryk4 no kurde, nie czaję dlaczego te wybory zawsze muszą być tak konserwatywne. W Polsce możesz przez internet założyć firmę, konto w banku, składać wnioski, podania, papiery, zapłacić podatki, zadłużyć się czy wzbogacić itp. ale głosować już nie możesz. Wystarczy bardzo sprawny system że np. max tydzień przed głosowaniem możesz wyrazić chęć głosowania elektronicznego i przy pomocy mobywatela/profilu zaufanego wypełnisz wirtualną kartę do głosowania. Godzina 21 mogłoby być już podanie
  • Odpowiedz
@michalxd21: Po co młodzi, który się wyrwali z prowincji mieliby głosować w wyborach samorządowych swoich rodzinnych miejscowości, które nie były w stanie zapewnić im lepszego startu? Poza nielicznymi przypadkami gdy startują ich starzy i jest jakiś moralny dług do spłacenia.
  • Odpowiedz
no kurde, nie czaję dlaczego te wybory zawsze muszą być tak konserwatywne. W Polsce możesz przez internet założyć firmę, konto w banku, składać wnioski, podania, papiery, zapłacić podatki, zadłużyć się czy wzbogacić itp. ale głosować już nie możesz.

@michalxd21: Nie wiesz dlaczego żadnej rządzącej partii nie pali się, żeby to wprowadzić?
Nie chodzi ani o bezpieczeństwo, ani o anonimowość - bo to wszystko jest technicznie do zrobienia, co idealnie udowodniła Estonia.
  • Odpowiedz
@michalxd21: Teoretycznie da się zrobić, w praktyce trzeba by zatrudnić armię speców od cyberbezpieczeństwa. Obecny proces jest prymitywny, ale cała komisja rozumie ten proces i ciężko jest oszukać.
  • Odpowiedz