Wpis z mikrobloga

Kurza twarz! Gdzie w tym kraju, a najlepiej we Wrocławiu ew. Opolu można kupić duże kawałki mięsa? Człowiek ogląda filmiki na YouTube i słyszy „ask your local butcher for whole pice of sirloin” czy u nas taka praktyka w ogóle funkcjonuje czy tylko kg piersi z kurczaka i 10deko krakowskiej suchej?

#gotowanie #pytaniedoeksperta
  • 10
  • Odpowiedz
whole pice of sirloin


@Wierzbek: ale jaki to problem kupić całą polędwicę? U każdego rzeźnika dostaniesz, nawet w marketach gdzie mają też mięso "z lady" a nie tylko paczkowane gówno.
  • Odpowiedz
  • 0
@bialegomisa: właśnie w moim mieście są już tylko marketowe masarnie które mają paczkowane kawałki i to wiecznie trzeba liczyć na łut szczęścia jeżeli chodzi o wołowinę. Wiecznie niedość że mleczna krowa to mięso bez grama wewnętrznego tłuszczu ( ͡° ʖ̯ ͡°). Jak oglądam YouTube to tylko się wkurzam, że u nas masarnictwo kuleje. We Włoszech to 10 rodzajów boczku, a u nas parzony i gotowany ( ͡
  • Odpowiedz
@Wierzbek: według ciebie to jest polędwica? Bo o niej był cytat. Na zdjęciu które wrzuciłeś jest zdaje się schab wołowy (czyli ligawa) wycięty na bogato. A ligawę bez problemu kupowałem u rzeźnika w hali targowej we Wrocławiu. A pewnie u każdego rzeźnika jak sobie zamówisz to w dzień dostawy będziesz miał do odbioru.
  • Odpowiedz