Wpis z mikrobloga

Zrobiłem wczoraj grzybki shimeji i wyszły zajebiście, podzielę się przepisem bo jest naprawdę super prosty a tak przyrządzone grzyby wychodzą naprawdę bardzo smacznie.

Grzybki shimeji odcinam od twardej podstawy (używamy tylko kapelusze i nóżki)
Podsmażam je ok 2-3minuty na maśle z odrobiną soli i łyżką ciemnego sosu sojowego
Na koniec smażenia dodaję około półtorej łyżeczki oliwy truflowej (biała trufla) i od razu wyłączam ogień pod patelnią ( nie chcemy spalić tej oliwy a jedynie ją lekko podgrzać i aromatyzować nią grzyby)
Dodaję odrobinę cienko siekanej natki pietruszki i obficie posypuje grubo zmielonym czarnym pieprzem.

Takie grzyby zajebiście smakują jako dodatek do normalnego polskiego obiadu ale polecam je również podać bardziej azjatycko np z makaronem udon.

Takie grzybki to eksplozja smaku umami. Są lekko orzechowe, wyraziste w smaku. Posmak białej trufli wykręca naprawdę potężny ładunek umami, które już same shimeji mają na ładnym poziomie.

Smacznego!

#kuchnia # gotujzwykopem