Wpis z mikrobloga

ksiazki naukowe to powinny być za free w pdfach dostepne po paru/nastu latach od publikacji, nikt by nie zbiedniał a ułatwienie zycia dla piszacych mgr/inż. wielkie ;/ tylko co wtedy te biedne bibliotekarki beda robic ;/

#studbazaproblems
  • 8
  • Odpowiedz
@stigi: a nie macie biblioteki albo dostępu do elektronicznych bibliotek? Ja mam dostep do elektronicznych zbiorów, plus publikacje najwazniejszych wydawnictw, plus normalna biblioteka i ciężko jest czegoś ine znaleźć.
  • Odpowiedz
@majas: Nie wiem co tam studiujesz/studiowałeś ale np. wydawnictwo elsevier: artykuły owszem, część książek też. Ale wydawnictwo za część publikacji chce kasę niezależnie od tego czy dostęp do zasobów jest wykupiony czy nie ;)
  • Odpowiedz
@Rajca: no do elseviera mamy tylko do niektórych działów nauki. Mi się raz udało wyhaczyć ebooka kosztującego $150 na serwerach jakiejś uczelni :d Byłem bardzo szczęśliwy :D
  • Odpowiedz
@majas: Ja złapałem ebooka, kilkutomowego za darmochę i też miałem radość, ale chociażby wczoraj chciałem coś ogarnąć i dupa, mój dział, vpn działa ale i tak - płać albo płacz. Bo wiadomo, to są w 99% książki które nigdy nie zostaną spiracone i nawet na chomiku ich nie znajdziesz :D
  • Odpowiedz