Wpis z mikrobloga

@johny-kowalski: czy warto to zależy. Jak chcesz sobie szybko zjeść to więcej zachodu z pakowaniem i gotowaniem SV niż myciem patelni, a efekt można uzyskać podobny. Ale czasem warto, jak chcesz np je sobie ugotować na zapas.

Temp w okolicy steka czyli 52-60C, czas 15-60 min
  • Odpowiedz
@Itslilianka: Pierś jest najlepsza supeme czyli wycięta razem ze skrzydełkiem i z zostawiona skórą. 61C/3h. Kość oddaje smak do piersi, więc bardziej smakuje kurczakiem.

Samą pierś można nawet w trochę niższej temperaturze 58-60. Ludzie się trzymają 65 bo ślepo naśladują zalecenia na temat temperatury zabijającej bakterie. W 65 campylobacter i salmonella giną natychmiast, ale w sous vide nie gotujesz chwilę tylko całe godziny więc temperatura nie musi być tak wysoka.

W
  • Odpowiedz