Wpis z mikrobloga

Nawet jeszcze tego kloca nie ukończyli, a już ma zacieki. No kto by się spodziewał że jak się robi béton brut to taki będzie efekt. Z tym że niektóre brutalistyczne budynki to jeszcze miały przynajmniej ciekawą formę, a tutaj jest po prostu koszmarne pudło.
Rozwala mnie że Trzaskowski był w stanie wydać pół miliarda na takiego gniota, planuje jeszcze wydać kolejne 800mln na równie klocowatą siedzibę TR, ale jednocześnie uważa że odbudowa Saskiego i Brühla to marnowanie pieniędzy xD

#warszawa #architektura #budownictwo #polska
Fennrir - Nawet jeszcze tego kloca nie ukończyli, a już ma zacieki. No kto by się spo...

źródło:

Pobierz
  • 6
Można powiedzieć jaka sztuka takie muzea xD
Zresztą też mi chodzi o jakość wykonania, bo miał być specjalny niebrudzący się biały beton, a jest uwalony jeszcze przed ukończeniem. Po paru latach będzie tak wyglądać że ludzie zaczną się domagać rozbiórki.
Co ciekawe, 50-letni Hotel Victoria mimo elewacji z jasnego betonu wygląda nieźle (co prawda jakiś czas temu go wyczyścili, ale patrząc na GSV to nawet przed czyszczeniem był tylko niewiele bardziej ubrudzony
Fennrir - Można powiedzieć jaka sztuka takie muzea xD
Zresztą też mi chodzi o jakość ...

źródło: Hotel_Sofitel_Warsaw_Victoria_2023

Pobierz
@Fennrir: chyba nie chodzi o to że jest betonowy tylko o to, że biały budynek w centrum po paru latach będzie brudny jak stół u Durczoka. Wyatrczy zobaczyc jak wyglądają wentylatory przy metrze stadion narodowy
@haabero
Biały jak biały, ale to że wybrali taki kolor przy technice béton brut czyli takim chropowatym betonie (Victoria ma betonową elewację, ale z prefabrykowanego, bardzo gładkiego betonu i pewnie dlatego to jakoś wygląda) będzie gwarantowało paskudnymi zaciekami. W normalnych realizacjach brutalistycznych szary kolor betonu jeszcze jakoś to trochę niweluje, ale z białym będzie straszne, tutaj zajawka jak to zapewne będzie wyglądać po paru latach
https://images.adsttc.com/media/images/5447/c981/e58e/ce99/9700/0103/large_jpg/186.jpg?1413990769
https://images.adsttc.com/media/images/5bfe/8b7f/08a5/e522/0900/01b8/large_jpg/20_DSC4167.jpg?1543408499
Podejrzewam że chciano uzyskać minimalistyczny