Wpis z mikrobloga

@klefonafide: konkretnego to może nie, ale coś tam od siebie napiszę:
- jasność to nie wszystko, CRI jest bardzo istotne, tanie ledy będą miały gówniany współczynik CRI i pomijając to, że niskie CRI męczy bardziej oczy to do tego przy niskim CRI będziesz miał efekt trochę taki jakby jedzenie było wyblakłe xD
- z praktyki regulacja jasności się przydaje
- zobaczyłbym sobie czy ikea nie ma jakiś pasków ledowych na
  • Odpowiedz
  • 0
@Kryspin013: dzięki za odpowiedź

jasność to nie wszystko, CRI też jest istotne

- z praktyki regulacja jasności się przydaje

- zobaczyłbym sobie czy ikea nie ma jakiś pasków ledowych na zigbee

@Kryspin013: na CRI nie patrzyłem, ale może rzeczywiście warto na to zwrócić uwagę. Szukam jak najjaśniejszego paska, bo między zasilaczem, a paskiem planowałem jeszcze wstawić dimmer na zigbee.
  • Odpowiedz
@Kryspin013: na CRI nie patrzyłem, ale może rzeczywiście warto na to zwrócić uwagę. Szukam jak najjaśniejszego paska, bo między zasilaczem, a paskiem planowałem jeszcze wstawić dimmer na zigbee.

@klefonafide: tutaj się nie znam bo pasków nigdy nie potrzebowałem. W tym wypadku akurat pewnie bym poszedł w jakiegoś gotowca.

Natomiast co do samej taśmy to 6500K najlepiej jakbyś sobie sprawdził jakąś żarówką w kuchni. To jest bardzo zimna barwa.
  • Odpowiedz
@klefonafide: Jeszcze pytanie pomocnicze. Na pewno potrzebujesz żeby to był COB? Skoro ma być tak jasne to podejrzewam, że chodzi Ci o oświetlenie podszafkowe. Jak dasz mleczny klosz do profilu to gęsta taśma nie-COB powinna być zupełnie wystarczająca dla uzyskania równomiernej linii światła.
  • Odpowiedz
@klefonafide Zdjęcia to niczego nie pokażą. Po prostu połóż sobie tam kilka owoców, zrób sobie kanapkę w takim świetle i oceń. Jeśli wolisz zimne światło, to śmiało rób zimne. Ale dla większości osób na dłuższą metę to będą trochę szpitalne warunki.
  • Odpowiedz
  • 0
Natomiast co do samej taśmy to 6500K najlepiej jakbyś sobie sprawdził jakąś żarówką w kuchni. To jest bardzo zimna barwa. Ja bym pewnie poszedł w coś pośredniego albo w regulowaną barwę.

@Kryspin013: wyżej jest porównanie, które na moim telefonie jest w miarę dobrze odwzorowane. Niestety za późno się zorientowałem, że fajnie byłoby mieć regulację temperatury barwowej i zatynkowałem w ścianie kabel dwużyłowy
  • Odpowiedz
@klefonafide Kiedy światło będzie wyłączone, to i tak nie będzie widać diod. A kiedy będzie włączone i tak jasne jak chcesz, to i tak tam nie spojrzysz, bo Ci wypali oczy. :) O ile nie planujesz profilu kątowego tylko taki skierowany w dół, to ja bym nie przekreślał taśmy 240led/m.
  • Odpowiedz