Wpis z mikrobloga

Jak zapatrujecie się na jedzenie skórki z warzyw i owoców?


@MallaCzarna: Zawsze je jem jezeli sa wizualnie ok, oprocz ziemniakow, chyba ze naprawde dobrej jakosci bez zielonego.
Mandarynek i pomaranczy i cytrusow nie polecam jest skorek, bo sa pryskane swinstwem.
  • Odpowiedz
  • 0
@BayzedMan: to tak jak ja, obieram w sumie tylko ziemniaki. Nawet marchewki i inne takie tylko dokładnie myje.

Jeśli chodzi o cytrusy to są trzy wyjścia, kupować organiczne, dokładnie myć lub poddawać obróbce cieplnej, wtedy nie powinno być problemu z pestycydami.
Sama zjadam część skórek z cytrusów, nie całość ale tak z 1/4 skórki mandarynki spokojnie sobie przegryze.
  • Odpowiedz
@MallaCzarna: Ziemniaki najwięcej błonnika mają w skórce, nie trzeba ich obierać, bo normalnie można je ugotować po umyciu. Kiwi też ma zdrową skórkę i można jeść. I j.w, dopiero kąpiel w sodzie usunie pestycydy.
  • Odpowiedz
@MallaCzarna jestem leniwa i nie lubię obierać, więc co się da jem ze skórką. Poza tym wierzę, że w skórce jest najwięcej witamin! ;D

Oczywiście mam na myśli jedzenie typu ogórek.
Mandarynki i pomarańcze obieram.
  • Odpowiedz