Wpis z mikrobloga

#tojestmultikonto #zainteresowania #ciekawostki #chemia

Wysalanie białek – strącanie białek z roztworów poprzez dodanie stężonego roztworu soli. Proces jest wynikiem zaburzenia otoczki solwatacyjnej i agregacji cząsteczek białek w wyniku łatwiejszego kontaktu pomiędzy polarnymi grupami sąsiadujących cząsteczek. Do wysalania stosuje się sole metalu lekkiego (np. KCl) lub amonu, np. siarczanu amonu[potrzebny przypis]. Proces ten jest przejściem zolu w żel (koagulacja), nie narusza struktury białka, także czwarto- i trzeciorzędowej (nie powoduje denaturacji) i jest odwracalny.

Białko najłatwiej wysolić w pH równym jego punktowi izoelektrycznemu.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Wysalanie_bia%C5%82ek
tojestmultikonto - #tojestmultikonto #zainteresowania #ciekawostki #chemia

Wysalanie...
  • 1