Wentylator. Jak mam to gówno zrobić. Mam 3 kable z sufitu: żółty, brązowy, niebieski. Wentylator ma wejścia LNT L - brązowy N- niebieski a do T co mam podłączyć i jak ? Gdzieś coś ktoś napisał, że tam też brązowy. Jak tak to ok, ale jak !? Uprzedzając pytania: Podłączyłem na próbę pod kabel ze ściany w pokoju. Docelowo ma być w łazience.
@Wontensso: a co ci mówi instrukcja? po co to T? Nie ma tam jakiegoś magicznego sterowania? L to faza, podpinasz brązowy, N neutralny podpinasz niebieski, PE (zółto zielony) zostawiasz wolny.
do fazowego dopinasz na wago kawałek przewodu i masz dwa fazowe z jednego. Sprawdź tak jak pisałem i kolega potwierdził, czy ten ochronny jest ochronnym, czy czasem nie jest to przewód zastępczo puszczony od włącznika.
L - brązowy
N- niebieski
a do T co mam podłączyć i jak ? Gdzieś coś ktoś napisał, że tam też brązowy. Jak tak to ok, ale jak !?
Uprzedzając pytania: Podłączyłem na próbę pod kabel ze ściany w pokoju. Docelowo ma być w łazience.
Fylm:
#elektryka
#elektronika
#majsterkowanie
https://streamable.com/3tjjyj
L to faza, podpinasz brązowy, N neutralny podpinasz niebieski, PE (zółto zielony) zostawiasz wolny.
Rozdzielić i wpinasz
Ogólnie to sprawdź czy ten ochronny to faktycznie ochronny
Jak zrobisz mostek z L na T to wentylator będzie działał tylko jak będziesz zapalał światło w łazience
jeśli chcesz żeby wentylator działał wtedy, gdy po prostu jest większa wilgotność potrzebujesz stałej fazy i fazowego zza włącznika światła
Może ktoś Ci zrobił z żółto zielonego fazowy- zobacz sobie w puszce z włącznikiem światła w kibelku.
do fazowego dopinasz na wago kawałek przewodu i masz dwa fazowe z jednego. Sprawdź tak jak pisałem i kolega potwierdził, czy ten ochronny jest ochronnym, czy czasem nie jest to przewód zastępczo puszczony od włącznika.