Aktywne Wpisy
W TYM TEMACIE UDAJEMY ŻE JEST ROK 1999
wrzucajcie dowolny content
#glupiewykopowezabawy #1999 #4chan #4chanowezabawy #gimbynieznajo #nostalgia
wrzucajcie dowolny content
#glupiewykopowezabawy #1999 #4chan #4chanowezabawy #gimbynieznajo #nostalgia
smilealittlebit +285
Dziś mi jakiś gość napisał, że #!$%@?ę głupoty mówiąc, że ceny w Paryżu i Krakowie są prawie identyczne.
No, to zastanówmy się. Dziś byłem na obiedzie - 250 ml wina, dwie zupy cebulowe, dwa główne dania (bakłażan w sosie pomidorowym z parmezanem i francuska kiełbaska z ziemniakami), plus litr wody za free (bo u nich za to nie doliczają jak u nas XD) - 140 zł.
W Krakowie zapłaciłbym tyle samo, albo
No, to zastanówmy się. Dziś byłem na obiedzie - 250 ml wina, dwie zupy cebulowe, dwa główne dania (bakłażan w sosie pomidorowym z parmezanem i francuska kiełbaska z ziemniakami), plus litr wody za free (bo u nich za to nie doliczają jak u nas XD) - 140 zł.
W Krakowie zapłaciłbym tyle samo, albo
Zamierzam kupić swój pierwszy "lepszy" nóż. Mam już dość używania tanich pierdków z ikei, które tępią się po 2dniach. Przypatruję się nożom japońskim (wiem, że to nie jest tak, że japońskie noże są najlepsze, ale są po prostu bardzo estetyczne). Upatrzyłem sobie 2 wg. mnie fajne modele:
Jeden to santoku, drugi bunka. Oba są w podobnej cenie +-120zł, różnica jest w stali. Santoku ma stal nierdzewną o twardości 56-58 HRC (jednak nie wiadomo dokładnie jaka to stal). Bunka ma stal nierdzewną 420J2 o twardości 53-56 HRC. Oba noże wykonała ta sama firma - Satake.
Santoku ma fakturę na głowni, czy nie będzie to przeszkadzać przy krojeniu? Boje się, że warzywa będą się do nich przyklejać.
Czy są lepsze noże w tej cenie? Oglądałem filmik stilgara na temat podobnego noża tej samej firmy - Nóż Santoku 17cm | SATAKE, Tomoko, ma taką samą stal jak Bunka - 420J2, jednak ma wg. mnie brzydzą rękojeść.
Z góry dzięki dobre dusze ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#noz #gotowanie #krojenie #cowybrac