Wpis z mikrobloga

Mirki!
Zamierzam kupić swój pierwszy "lepszy" nóż. Mam już dość używania tanich pierdków z ikei, które tępią się po 2dniach. Przypatruję się nożom japońskim (wiem, że to nie jest tak, że japońskie noże są najlepsze, ale są po prostu bardzo estetyczne). Upatrzyłem sobie 2 wg. mnie fajne modele:

Jeden to santoku, drugi bunka. Oba są w podobnej cenie +-120zł, różnica jest w stali. Santoku ma stal nierdzewną o twardości 56-58 HRC (jednak nie wiadomo dokładnie jaka to stal). Bunka ma stal nierdzewną 420J2 o twardości 53-56 HRC. Oba noże wykonała ta sama firma - Satake.

Santoku ma fakturę na głowni, czy nie będzie to przeszkadzać przy krojeniu? Boje się, że warzywa będą się do nich przyklejać.

Czy są lepsze noże w tej cenie? Oglądałem filmik stilgara na temat podobnego noża tej samej firmy - Nóż Santoku 17cm | SATAKE, Tomoko, ma taką samą stal jak Bunka - 420J2, jednak ma wg. mnie brzydzą rękojeść.

Z góry dzięki dobre dusze ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#noz #gotowanie #krojenie #cowybrac
okoskoko - Mirki!
Zamierzam kupić swój pierwszy "lepszy" nóż. Mam już dość używania t...

źródło: porównanie noży

Pobierz
  • Odpowiedz