Wpis z mikrobloga

Szukam dwóch seriali z dzieciństwa. Jeden leciał na tvp2, drugi na polsacie.

O pierwszym - pamiętam niektóre sceny, ale ciężko mi je połączyć w całość, żeby miało to jakiś sens. Gdzieś w sklepie/galerii handlowej stał sobie manekin z zegarkiem i główny bohater potrafił się przenosić przez niego do innej rzeczywistości. Pamiętam scenę, w której stał z jakąś dziewczyną na plaży i rzucał śmieciami w zorze polarną i ktoś stamtąd je odrzucał.

Drugi serial śmigał na polsacie w okresie wakacji. Lata 97 jakoś. Na 99% serial nazywał się Odyseja i tam główny bohater zapadł w śpiączkę i przeniósł się chyba do czasów Herkulesa i Zeusa. Szukałem go po tytule i po angielsku musiał się jakoś inaczej nazywać.

#gimbynieznajo #90s #nostalgia #seriale
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Szukam dwóch seriali z dzieciństwa. Jeden leciał na tvp2, drugi na polsacie.

O pierwszym - pamiętam niektóre sceny, ale ciężko mi je połączyć w całość, żeby miało to jakiś sens. Gdzieś w sklepie/galerii handlowej stał sobie manekin z zegarkiem i główny bohater potrafił się przenosić przez niego do innej rzeczywistości. Pamiętam scenę, w której stał z jakąś dziewczyną na plaży i rzucał śmieciami w zorze polarną i ktoś stamtąd je odrzucał.

@
  • Odpowiedz
@Mega_Smieszek: jeśli tu nie znajdziemy odpowiedzi, to poolecam r/tipofmytongue na Reddicie. Wiele razy pomogli w szukaniu seriali/filmów, gdzie podawałam nawet mniej detali :)
  • Odpowiedz
@mozis: Hej, a pomógłbyś z tym :)?tylko nie jestem pewien co do roku, ale jakoś tak, może 99' lub początek 2000.
(nie jest to maszyna czasu).

Jakoś w 97’, 98’? roku na Polsacie reklamowali premierę pewnego filmu SF lub Fantasy- nie potrafię przydzielić tutaj odpowiedniej kategorii niestety. Pamiętam, że jak na tamte czasy telewizji to była to dość „hucznie” zapowiadana premiera, wiele razy reklamowana w ciągu dnia. Film został wyemitowany
  • Odpowiedz
@ZajawkowiczeQ: trochę słabo info.... Właściwie wszystko co podałeś to "chyba" lub "może".... Jedyne co przychodzi mi do głowy to czarnoksiężnik z krainy oz...ale pewnie nie o to ci chodziło
  • Odpowiedz
@Mega_Smieszek:

Siedzi mi jeszcze w głowie jeden serial mlodziezowy. Grupna dzieciaków miała taki artefakt, w kształcie coś jak na rysunku. Mieścił się w dłoni, jakiś odlew moziezny/stalowy ciężko powiedzieć (nie ro nie kryształ sagala)

Pamiętam jeden odcinek gdzie szukali sejscia do jaskini ukrytego pod wodą. Musieli na zmianę nurkować. Jak tam weszli zwiedzali poszczegolne groty. W jednej znaleźli skarb, i ona właśnie musiała się zawalić. Po powrocie do domy usiedli
Samara_Morgan - @MegaSmieszek: 

Siedzi mi jeszcze w głowie jeden serial mlodziezowy....

źródło: 1000044039

Pobierz
  • Odpowiedz