Wpis z mikrobloga

@Emkacf: Ale fruktoza prowadzi do zwykłego przetwarzania fruktozy na glikogen, co jest jeszcze szkodliwe niż w przypadku innych cukrów, insulina tak szybko nie wzrośnie - a więc nie do prowadzi do ketozy glikogenowej.
  • Odpowiedz
@Gadzinski: Glukoza przemienia się szybciej niż fruktoza, więc po zjedzeniu owocu cukier wzrośnie później niż po zjedzeniu ciastka, zresztą bez cukru challenge można nazwać po prostu 'odwykiem' od słodzonych napojów i słodzenia kawy/herbaty oraz odmawianiem gdy ktoś proponuje nam ciacho, a tu stale takie dyskusje o rozkładzie cukrów itp. :P
  • Odpowiedz
@Emkacf: z glukozy syntetyzowany jest glikogen i właśnie najszybciej na glukozę przerabia się fruktozę. Inną odmianą są przetworzone węglowodany (aka ciasta, dżemy etc), które równie szybko podnoszą poziom glukozy we krwii ergo przetwarzają się w glikogen.

więc

słodzonych napojów i słodzenia kawy/herbaty oraz odmawianiem gdy ktoś proponuje nam ciacho


Ogólne założenia masz dobre - jeżeli odmawiasz przetworzonych węglowodanów.
  • Odpowiedz
@Gadzinski: Nie wiem co dokładnie na myśli masz mówiąc przetworzone węglowodany, ale ze względu na chorą skórę nie mogę jeść wysokoprzetworzonych rzeczy, więc zazwyczaj ograniczam 'gotowce' na rzecz świeżego mięsa i świeżych warzyw
  • Odpowiedz
@Emkacf: przetworzone węglowodany inaczej rafinowane węglowodany -czyli te, które ulegają obróbki. Innymi słowy jest to np właśnie cukier.

Więc jeśli odmawiasz słodzenia, ciastek etc to bardzo spoko :) Aczkolwiek świeże, warzywa niewiele węglowodanów dostarczają.
  • Odpowiedz