Wpis z mikrobloga

Jest jakieś tldr dla osoby, która o kilka dni przespała temat w sprawie #aferawiatrakowa ?
Głosowałem na opozycję, ale w przeciwieństwie do fanatyków PiSu staram się zachować obiektywizm i nie udawać, że nic się nie wydarzylo, dlatego chciałbym się dowiedzieć czy faktycznie jest o co toczyć inbę. Bo w artykułach w mediach ciężko się zorientować o co w ogóle chodzi, bardziej tylko sa krzyki na zasadzie "JEST AFERA", ale tak naprawdę niewiadomo o co. Z tego co widziałem dotyczy ona ustawy która nawet nie była głosowana, a więc w zasadzie projektu tej ustawy, w dodatku warto mieć na uwadze, że opozycja jeszcze nawet nie zdążyła utworzyć rządu, więc jak mogą brac udział w jakiejś aferze rządowej.
#polityka #bekazpisu #bekazprawakow #po #tvpis #tvp #tvn #polska #afera #sejm
  • 29
  • Odpowiedz
Siemens ma ogromne problemy z turbinami, które produkuje i żeby przetrwać musi ten swój "złom" gdzieś dalej sprzedać. Więc gdzieś pobocznie wszyscy musielibyśmy się składać na ratowanie niemieckiej gospodarki,

@Serghio: możesz wskazać punkt w projekcie ustawy, który wspomina o przymusie kupna zepsutych wiatraków od siemensa?
  • Odpowiedz
@Ogau: A umiesz czytać ze zrozumieniem? Przy wzmiance Siemensie nie napisałem, ze chodzi stricte o ustawę, a o środki z KPO na realizację programu REPowerEU, przy którym z dużym prawdopodobieństwem część wiatraków powstających w Polsce będzie budowana przez niemieckie firmy, bo w taki sposób został napisany ten program.

Ustawa jest jedynie pomocnicza, między innymi po to, aby dostosować na przykład normy hałasu, 103 decybeli przy odległości 300 metru od domu.
  • Odpowiedz
Przy wzmiance Siemensie nie napisałem, ze chodzi stricte o ustawę, a o środki z KPO na realizację programu REPowerEU

@Serghio: to pewnie w programie REPowerEU pokażesz mi wzmiankę o siemensie. Czy też nie? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
no pisowcy i konfiarze sie zesrali o projekt ustawy, ktora jeszcze nigdzie nie została przegłosowana ani dyskutowana.

@Poopiesh: I dzięki temu "zesraniu się" nie będzie najprawdopodobniej w ogóle procedowana.

I git.
  • Odpowiedz
@Serghio: Dzięki za sensowny opis. Rozumiem, że główny problem tej ustawy to to że jest "wrzutką". Zmniejszenie odległości od zabudowy to coś co musi nastąpić, żeby energetyka wiatrowa mogła się rozwijać. IMO nazywanie tego aferą to trochę przesada. W prawie każdej ustawie za poprzedniego rządu były wrzutki. Ale z drugiej strony fajnie że nowy dostaje za coś takiego po łapkach. Warto walczyć o standardy w stanowieniu prawa!
  • Odpowiedz