Aktywne Wpisy

zackson +9
Co można zrobić samemu (+ szwagier) w mieszkaniu deweloperskim bez żadnego doświadczenia? Nauka przez oglądanie tutoriali na YT xD Na razie tylko malowanie + kładzenie podłogi (panele) przychodzi mi do głowy. Płytki w łazience za duże ryzyko, że będą krzywo. Meble robi stolarz.
#remontujzwykopem #remont #mieszkanie #nieruchomosci
#remontujzwykopem #remont #mieszkanie #nieruchomosci

duzy_krotki +459
Polska to piękny kraj.
Kraj, w którym lekarz zarabia 200 tys. zł miesięcznie, płaci przy tym niższe podatki (%) niż ty jako pracownik fabryki i dalej traktuje cię jak śmiecia.
Kraj, w którym lokalny biznesmen skupuje wszystkie domy w okolicy i trzyma je puste, a rodzina z dziećmi musi mieszkać w małym mieszkaniu.
Kraj, w którym górnicy są w stanie wymuszać na rządzie ogromne korzyści, mimo że ich praca przynosi jedynie straty.
Kraj, w którym od 20 lat ludzie są truci smogiem, a ważniejszym problemem do rozwiązania są alkotubki.
Kraj, w którym lekarz zarabia 200 tys. zł miesięcznie, płaci przy tym niższe podatki (%) niż ty jako pracownik fabryki i dalej traktuje cię jak śmiecia.
Kraj, w którym lokalny biznesmen skupuje wszystkie domy w okolicy i trzyma je puste, a rodzina z dziećmi musi mieszkać w małym mieszkaniu.
Kraj, w którym górnicy są w stanie wymuszać na rządzie ogromne korzyści, mimo że ich praca przynosi jedynie straty.
Kraj, w którym od 20 lat ludzie są truci smogiem, a ważniejszym problemem do rozwiązania są alkotubki.
Pamiętam sytuację jak musiałem miałem jechać autem do lekarza w szpitalu MSWiA na Głowackiego. Godzina 6:30. Godzina jeżdżenia i żadnego wolnego miejsca w promieniu 500 metrów. Wszystkie auta z rejestracją spoza Kato i rzadko kiedy nawet ze Śląska. Godzina jeżdżenia bez celu żeby wrócić do domu i następnego dnia pojechać tramwajem (na który musiałem jeszcze wcześniej wstać). Czyli teoretycznie w takiej sytuacji takie rozwiązanie byłoby dla mnie korzystne. Z drugiej strony za te 2-3 godziny postoju jakbym miał płacić 25 złotych to dajcie spokój już wolę wydać te 5 na bilet komunikacji. Tylko znowu tracę na czasie, którego czasem po prostu nie mam. Tak źle i tak nie dobrze. Na zakupy do centrum nie jeżdżę, bo mam libero i 3 stawy, a jednak jak raz ostatnio musiałem jechać do galerii katowickiej to pierwsze 30 minut na parkingu naliczyło mi za szukanie miejsca, gdzie i tak teraz wolne miejsca są oznaczanie całkiem sprawnie. Do restauracji prawie nie jeżdżę bo mi zwyczajnie szkoda kasy po tej inflacji, ale jak raz na ruski rok mam jechać to wychodzi że za samo czekanie na posiłek czekałbym 3-6 złotych.
Do czego zmierzam? Jasne fajnie żeby była większa rotacja miejsc parkingowych, mniejszy ruch i tym samym emisja. I ja mogę płacić i nawet chętnie będę ale za wygodę, a nie za problemy których włodarze miasta sami nie potrafią rozwiązać. To jest mimo wszystko zniechęcanie do pobytu w mieście a nie usprawnianie pobytu w nim.
Chcą mieć mniejszy ruch w centrum? To niech stworzą strefy darmowego transportu publicznego, odpowiednie parkingi na obrzeżach najlepiej też bezpłatne i nawet podatek od drugiego i kolejnego auta lepiej by się do tego przyczynił, bo aut jest za dużo, a ludzie zbyt wygodni. A jednak pewne sprawy będą musieli w mieście załatwiać niezależnie od nich samych. I jeżeli w dodatku są mieszkańcami tego miasta to dlaczego mają w tym być traktowani jako problem?
#katowice #samochody #patologiazmiasta
źródło: obraz_2023-12-01_132917920
Pobierzd---------c strefy platnego parkowania
miejsc parkowania tyle co kot naplakal