Czy czymś takim zdołam się dogadać z urządzeniami w sieci zigbee? Chciałbym się wgryźć w ten protokół, jako, że mam kupionych kilka sensorów na Ali, jednak nie interesuje mnie routowanie tego przez sieć Internet bramką, tylko zbieranie tych danych lokalnie.
@mathmed: Tak, ale są dużo lepsze bramki, a na pewno nie zaczynałbym od niczego innego niż na USB. Z sprawdzonych i godnych polecenia - Conbee 2 (ma już swoje lata, ale pewne i niezawodne), Sonoff Dongle, lub jeśli chcesz trochę poczekać na dostawę to Home Assistant SkyConnect z wsparciem dla Thread (bardziej przyszłościowo)
@mathmed: node red + influx a jak będziesz chciał to przepuścisz to na zewnątrz przez jakiś tunel ale nie musisz Jeśli chodzi o routery to na stronie zigbee2mqtt jest cała lista polecanych i nie.
@Vimes Dzięki, miałem wziąć, ale zniechęciła mnie cena. Zasadniczo chcę, żeby dane integrował ESP32 i wysyłał je "post" do bazy danych na PHP + MySQL z lokalnym Apache terminala na Linuxie. Pewnie są lepsze sposoby, ale nie wgryzłem się w te całe Home Assistenty :-)
@mathmed jest rozwiązaniem ale lepszym był by Postgres jeżeli to chcesz konicznie robić PHP. Jeżeli chcesz się pouczyć przy okazji powyższych jest to jakaś metoda. Jeżeli chcesz po taniości to użyj jako routera CC2531 wyrwiesz za grosze albo popytaj tu czy ktoś nie ma do oddania spodziewam się że nie jeden od niego zaczynał ( ja swój oddałem ) Influx jest o tyle lepszy że to jest baza robiona pod zbieranie metryk.
@trzy_razy_rzezucha: ooo. A wiesz może czy jest drop-in replacement czy wymaga ponownego łączenia wszystkich urządzeń (mam tego 72 sztuki więc wolałbym uniknąć :(
@mathmed: Jeśli zaczynasz dopiero z Smart Home i Zigbee na twoim miejscu skupił bym się jednak na bardziej "standardowej" drodze - tani terminal/rPi z Home Assistant i Zigbee2mqtt + influx - jest masa dokumentacji, wiedzy i gotowych rozwiązań.
@trzy_razy_rzezucha: Tak. Sporo żarówek, trochę gniazdek i przełączników, reszta sensory.
A miałem nadzieję że uda się bezboleśnie przejść na coś z wsparciem thread w przyszłości bez stawiania kolejnego koordynatora czy parowania wszystkiego.
#elektronika #smarthome #zigbee #hobby
Jeśli chodzi o routery to na stronie zigbee2mqtt jest cała lista polecanych i nie.
https://pl.aliexpress.com/item/1005006135352922.html <- esp32 z zigbee będę się bawił jak dotrze i znajdę czas
Pewnie są lepsze sposoby, ale nie wgryzłem się w te całe Home Assistenty :-)
Jeżeli chcesz po taniości to użyj jako routera CC2531 wyrwiesz za grosze albo popytaj tu czy ktoś nie ma do oddania spodziewam się że nie jeden od niego zaczynał ( ja swój oddałem )
Influx jest o tyle lepszy że to jest baza robiona pod zbieranie metryk.
@trzy_razy_rzezucha: ooo. A wiesz może czy jest drop-in replacement czy wymaga ponownego łączenia wszystkich urządzeń (mam tego 72 sztuki więc wolałbym uniknąć :(
A miałem nadzieję że uda się bezboleśnie przejść na coś z wsparciem thread w przyszłości bez stawiania kolejnego koordynatora czy parowania wszystkiego.