Wpis z mikrobloga

Mircy czy jest tu ktos kto ogarnia SAP? Taki program. Ja nawet nie wiem do jakich kategorii go zaliczyc. Ale mam zagwozdke.

U mnie w firmie tego programu uzywa sie jako programu magazynowego. Caly material jaki firma kupi tam laduje. I jest taki problem:

Jak z centrali z niemiec dostajemy material to dostajemy tez "lieferschein" (taki "dokument" gdzie jest napisane co przyszlo) ktory jest generowany przez sap (picrel). Problemem dla nas jest ze nie ma tam numerow katalogowych producenta. Tak szczerze to my nie wiemy co dostajemy bo na liscie widnieje tylko nr B.xxxxx (ichni sapowski). Prosilismy zeby byla kolumna z numerem katalogowym ale powiedzieli ze sie nie da. NIe da sie zrobic dodatkowej kolumny w tym co SAP generuje.

I teraz moje pytanie: Czy niemcy to takie ameby ze nie potrafia? czy robia nam na zlosc? Czy SAP rzeczywiscie nie daje takiej mozliwosci.

Dodam tylko ze kazdy material MA WPISANY w SAP nr katalogowy. Bo jak sie w nim szuka materialu po numerze B.xxxxx to wyskakuje producent i nr katalogowy.

Nie wiem czy ten tag dotyczy tego programu wiec sorki jesli nie #sap #pracbaza
gorzki99 - Mircy czy jest tu ktos kto ogarnia SAP? Taki program. Ja nawet nie wiem do...

źródło: Screenshot_1591

Pobierz
  • 24
  • 1
@dreadingit: Albo odpowiednio "nakierowac" kogos kogo najbardziej problem dotyka :P

Moj bezposredni przelozony jest spoko - ale dalej za cinki na takie tematy. Z kolei jego przelozony to #!$%@? :P Nie zalatwi tematu.
Trza to inaczej rogryzc.
@gorzki99

znam managerow typu noga od krzesla z UK, boja sie odezwac bo ledwo sami ogarniaja co sie dzieje i nigdzie indziej nie dostana podobnej fuchy, mozna im tlumaczyc co trzeba zrobic, moze nawet zrozumieja, ale potem zachowuja sie jakby nigdy o problemie nie wiedzieli, to zwykle imigranci z dawnych kolonii angielskich,

Jesli chodzi o typowych anglikow jakomanagerow to obczaj memy z angielskim stylem zarzadzania

https://www.angmohdan.com/48-things-british-people-say-and-what-they-actually-mean/

https://www.angmohdan.com/wp-content/uploads/2014/02/BritishSay1.jpg

https://www.angmohdan.com/wp-content/uploads/2014/02/BritishSay2.jpg
@gorzki99

Ciekawe czy znalazłeś rozwiązanie tego problemu.

Rozwiązań jest wiele.

To o co pytasz to zmiana formartu wyświetlania tego dokumentu przez dodanie tam pola z numerem katalogowym.
Jeśli mają tam kogoś kto zna SAP to może sami ogarną. Jeśli nie znają to potrzebują konsultanta co kosztuje. Więc pewnie nie chcą płacić - na zasadzie że to ty się masz męczyć.

Byle nie była to taka osoba jak ten buc powyżej. Ani ten
  • 0
Inna możliwośc to prowizorka - niech iprocz papierowej faktury wysyałają też załącznik w exceli i używajcie funkcji wyszukaj pionowo by dopisać do numeru drugi numer z jakiejś listy (którą sobie co jakiś czas zrzuciccie).

@fledgeling: To nie przejdzie. Osoba w centrali ktora na mysyla material ma kliknac guzik "generuj raport" i tyle. Niec wiecej nie zrobi - zapomniales ze mowimy o niemcach? Oni sobie szanuja prace :DD

Popytaj w firmie czy