Wpis z mikrobloga

#hotelparadise wytłumaczcie mi proszę jedno, bo może ja żyje w innym świecie.
100 tys / 2 osoby = 50 tys
Wychodzę z założenia ze tyle jest w stanie zaoszczędzić przeciętny wykształcony człowiek, z praca, bez rodziny - jak nasi finaliści.
W CO KU R WA MOŻNA ZAINWESTOWAĆ 50 tys. Dajcie mi znać bo chyba moje oszczędności się marnują.
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wojti92: a nie 10%? W loteriach/zdrapkami za wygrane jest 10
Niezależnie od opcji tutaj można sobie właśnie pojechać na fajne wakacje albo kupić w miarę porządne kilkuletnie auto, a nie inwestować XD
  • Odpowiedz
@Wojti92: 19% masz od zysków kapitałowych, tu raczej co innego wchodzi, ale nie wiem, czy to jest jako "wygrana", czy jako jakiś zarobek za robotę.
  • Odpowiedz
@Kitty9: my z żoną odkładamy więcej w rok z hołm ofisu w korpo. A w co inwestować? Jak nie chce Ci się nic kminić, to obligacje skarbowe, a jak trochę więcej ryzyka jest ok, to trochę przeznaczyć na etfy na giełdzie. Typowe "inwestycje" normikowskie.
  • Odpowiedz
  • 0
@Fattek: jasne, ja się nie znam, może teraz poczytam, ale jednak - wygrana w programie, w jakiś milionerach, w zakładach bukmacherskich (które uprawiam), wydałabym na ZACHCIANKĘ, tu i teraz. Marze-kupuje/robię. Nie kminie o etfach giełdowych… :(
  • Odpowiedz
@Kitty9: Do etfów nie będę przekonywał, ale jeżeli oszczędności jakoś kisisz, albo nie umiesz ich zbudować, a masz z czego, to nawet pchanie w obligacje państwowe powinno Ci na ten moment starczyć, żeby hajs praktycznie uchronić od inflacji.
Ja oczywiście też łatwo mógłbym wydać taką wygraną, bo zwłaszcza po latach inflacji, to takie 50k to nawet nie jest wyzwanie, żeby rozwalić w ciągu paru chwil. xD Niemniej, lata temu zbudowałem
  • Odpowiedz